İlginç ve ilgi çekici bir roman
2023 41. kitabı
Okunma: 21 Mart 2023 04:57
Bulgakov’un otobiyografik özellikler taşıyan çok enterasan bir romanı. Rus klasikleri içinde böyle bir eserle karşılaştığımda çok şaşırdım ancak araştırmalarım neticesinde çok popüler bir kitap olduğunu görünce daha önce farkına varmamış olmam beni daha çok şaşırttı. Bu kısımdan sonrası spoiler içermektedir. Yazarın Faust hayranı olduğu ve kurgusunda şeytanın beden bulmasıyla benzer bir yaklaşım gösterdiği ilk göze çarpan kurgulardan biri. Ancak Voland karakterini yani şeytanı anlamaya ve anlatmaya çalışmak çok sıradışı ve bu konu herzaman çok ilginçtir. Bu nedenle kitap ilgi çekici ve şeytan kavramına insanlığın turnosol kağıdı olan farklı bir açısı ile bakmak, kötülüğün kaynağını değerlendirmek kitabın tartıştığı benim ilgimi çeken en önemli konu. Yazarın yaşadığı dönemdeki yalnızlığı Usta karakteri ile çok iyi aktarılmış. Sistem eleştirisi, kara mizah unsurları ve sanat tartışmaları gibi kitabı başka öğelerde zenginleştirmekte. Usta ve Margarita’nın ilişkisi dahi tek başına bir roman olabilecekken içerisinde Hz. İsa’nın çarmıha gerilmesi ve o dönemin valisi Pontius’un hikayesi ve Voland ile ekibinin o günün Rusya’sında yaptıklarının anlatıldığı kısımlar gerçekten çok heyecan verici. Voland’ın ekibi ise tek tek her biri çok orjinal karakterler ve herbirinin kendi finalleri olması, özellikle dev bir siyah kedi olan Behemot karekterinin maceraları kitabın keyfini artırıyor. Bununla beraber son kısımlarda kitabın tam yetiştirelememiş olması, sonrada derlenmiş olması veya yeniden yazılmış olması gibi bilgilerin ışığında, kitabın ilk kısımlarında ki bütünlükten uzaklaşıldığı veya ilk kısımlardaki detayların azaldığı göze çarpmakta. Yine de eser kendi sonunu verebiliyor ve eksik bir metin gibi hissettirmiyor. Bu fantastik kitabı Ergin Altay çevirisi, İletişim yayınlarından, güzel bir çeviri ve açıklamalarıyla beğenerek okudum. Meraklılarına tavsiye ederim. Saygılarımla.
Usta ile MargaritaMihail Bulgakov · İletişim Yayıncılık · 201710,1bin okunma