Puan vermedi·556 syf.····Okunma: 30 Haziran 2017 22:57 1930'larda ABD' de yaşanan sanayileşme sonucu traktörlerin insanların hayatlarına girmesiyle işçilerin yurdundan olmasıyla başlıyor roman.Bir anda yerinden yurdundan işinden olan bir sürü insanın başka yerlere iş bulma umuduyla göçmesi bir aileye odaklanarak anlatılmış,Joad ailesi.Yola çıkmadan önce güzel hayaller kurarlar,portakal ağaçlarının arasında küçük beyaz bir evlerinin olacağı umuduyla düşerler yola.Büyük toprak sahipleri ise insanların bu hallerinden faydalanıp,nasıl olsa çalışmak zorundalar diye hem fiyatları düşürürler hem de kötü davranırlar,aşağılarlar.Oysa ki fakir halk kendisi gibi birilerini görünce,ellerinde ne kadar varsa paylaşırlar,bizim de halimiz kötü deyip yardım etmemezlik yapmazlar.Kendilerine yine kendileri sahip çıkar.Umutlarını kaybetmemeye çalışırlar,umutsuzluğa düştükleri an yıkılacaklarını bilirler çünkü onları ayakta tutan başka hiçbir şey yoktur.İnsanların hayatta kalma çabaları ancak bu kadar güzel anlatılabilirdi dedim.
Kitapta ırkçılık,sınıf ayrımı,kapitalizm gibi birçok konu işlenmiş.Sıkıcı bir anlatım da kullanılmamış.Herkesin okumasını tavsiye ederim.