Puan vermedi·724 syf.····Okunma: 27 Mart 2023 16:56 Tutunamayanlar
Söze tutunanlardan mısınız yoksa tutunamayanlardanmısınız? diye başlamak istiyorum. Tutunamayanlar hayatı çok ciddiye alıp kendini yaşamdan koparanlardır. Şunu unutmayın hayat insanlara değil size bağlı. Kitabın olay örgüsü Selim ve Turgutun insanları anlamak istemesinden oluşuyor oysa onlar önce kendilerini anlamıyor. Kendilerini insandan daha üst bir varlık olarak görüyorlar. Yaşamla ilgili tespitleride gerçekçi aslında. Kitapta anlatılanların gerçekle ilgisi olmayıp kurmaca olduğu söylensende kalbe dokunan sözler tutunamayanların acı gerçeğiydi. Bazı alıntılar beni benden aldı. "Kendi sorunlarını çözemeyen bir kişinin, kusurlarının acısını başkalarına çektirmeye hakkı yoktur." Bu alıntı hakkında şunları söylemek istiyorum: İnsan kendi acısının ağırlığını başkasına vererek hafifleyemez. Çünkü her insanın acısı kendine ağırdır. Ve insanlar acısını sahiplenmeli ki kendini bulsun. Kitap bende derin anlamlar bıraktı. İnsanların iç dünyası çok farklı. Bazen bir insanın sorunu yok zannederiz. Ama belki o insan hayallerin de bile yalnızdır. Kitaba çok kalın, dili ağır anlaşılmıyor diye tepkilerle karşılaştım. Kitabin baştaki tarihî kısımları bana da ağır geldi. Ama olay olay örgüsüne hakimseniz kitap akıyordu. Unutmayın anlaşılaması zor olan kitabın dili değil insanlardı. Kimse Selim'i, Turgutu anlamak için büyük bir çaba göstermedi. Ama Turgut'un Olric'i vardı. En azından onu dinledi. Bazen dinlemek anlamaktır. Çünkü olric Turgut'u gerçekten tanıyordu.