'Her­kes için tek tanrı’, aşmaca inancın biçimler alışında doruğa tır­manan inanç oldu. MÖ 1300’lü yıllarda Firavun Akhenaton başlatmıştır. Firavun öldürülmüş, çoğul tanrısallıklar geri geti­rilmişti. Eğer Akhenaton tek tanrısı Aton’u güneş ile özdeşleştirmeseydi, nesneden tamamıyla soyutlayıp yalnız kavramı tanrılaştırsaydı, inanç süregidebilirdi. Bunu başka bir kavim yaptı, -İbraniler. Yehova’nın egemen oluş süreci uzundur; altıyüz yılda tamamlandı ve tam ifadesini Eski Ahit’teki İlahilerde bul­du: Akhenaton’un İlahilerinin süslenmiş bir kopyasıdır. Mısır’ da baştanrı Amon-Ra ve diğerleri — tanrıcıklar- gitti, Yehova yerleşti. Mezopotamya’da Marduk ve İştar gitti, Yehova yerleş­ti. Yehova yeryüzüne indi, dilleri karıştırdı, kavimleri dağıttı, Babil kulesini yıktı, iktidar oldu. Bunu en güçlü istilacılardan Babil kralı Nebukadnezar bile yapamamıştı. O, Yahudileri Ba­hirden sürmüştü -ikinci exodus— ama Yehova’yı sürememişti. Sert mizaçlı Yehova, eril tek tanrı, peygamber İsa’ nın “babam” diye seslenişiyle yumuşadı, Eloi oldu, yumuşak tanrı Eliyah ol­du, aile babası oldu: pater familias.. İslâmiyet’in Allah’ı -bu ke­limenin kökeni Kaldece’dir- geleneği eril salt kavram olarak sürdürdü.