2023 8. kitabı
Okunma: 29 Mart 2023 02:16
Yunanca'da 'önüne geçilmez kader' anlamına gelen bu kavram, Victor Hugo'nun başyapıtı. Baş karakter Quasimodo; Biz hep başkarakterleri erkekse; yakışıklı, vazgeçilmez, kadınların peşinde koştuğu bi babayiğit gibi görürüz değil mi ! Ama Quasimodo öyle değil, tam aksine devasa büyüklükte, kamburu olan ve tek gözlü bir varlık. Tabi yüreği için bu tanımlamaları yapamam. Yüreği, ona sahip çıkan rahip içinatıyor, her dediğini eksiksiz yapar, onun için canını verir taa ki ikiside aynı kadına Esmeral'daya aşık olana kadar. Bir diğer başkarakter; Kadın olduğu için ağır bedeller ödeyen Esmeralda, okurken en zorlandığım kısım, başına gelenler hemcinsim olmasından kaynaklı olabilir. Esmeralda toplumun iftiraları üzerine hırpalanan istenmeyen kadın modeli. Çingene Esmeralda. Kadını suçlayanında Rahip olması ne tesadüf değil mi ? Onu elde etmek istemesinden, ele geçirememesinden. Esmeralda geçimini sokaklarda şarkı söyleyip, keçisi Djali'yle dans ederek kazanan; gücünü varlığının özündeki iyilikten alan, hayat dolu ve güzel bir kadın. Hugo'nun deyimiyle "tırtıklı testere liri kesiyor." Aradan yüzyıllar geçse de kadınlar "kadın" olmanın bedelini kanıyla ödüyor. Size diğer baş karakterleri de yazmak isterdim fakat merakla kitabı okumanız için Quasimodo ve Esmeralda ile bırakıyorum. Keyifle okuyun. Notre Dame'ın Kamburu Funda kılıç @kitapkurduzehraa @benimleoku__ Selin Bakır Reyhan Özköse
2023 Okuma Raporları
Notre Dame'ın KamburuVictor Hugo · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202242,2bin okunma