2023 11. kitabı
Okunma: 30 Mart 2023 00:24
Depremden sonra eski okuma alışkanlığıma dönmekte zorlandığım için hali hazırda okuduğum kitaplara ara verip kısa roman, oyun ve novella tarzı eserlere yöneldim. Son dönemlerde çok sık karşıma çıkan ve oldukça övülen “Bayan Ming’in Hiç Olmayan On Çocuğu” bu tarz okumalarımdan biri. Çin’deki Fransız bir iş adamının, bir otelde tuvalet bekçiliği yapan Bayan Ming ile tanışması ve yaptıkları konuşmalar üzerinden kurgulanmış bir eser. İş adamı bağımsız, bağlanma ve aile kurmakla ilgili problemler yaşayan, kendisine yalan söylediğini düşündüğü için Ming’e sinirlenen fakat aslında ilk tanışmalarında yalan söyleyen biri olarak aktarılıyor. Bayan Ming ise Çin’deki katı tek çocuk yasasına rağmen on çocuğu olduğunu iddia ediyor. Ve çocukları ile ilgili bazıları sıradan bazıları ilgi çekici hayat öyküleri aktarıyor. İş adamı karakterimiz başlarda inanmasa da Bayan Ming’in anlattıklarına karşı duyduğu merakı dizginleyemiyor. Bayan Ming’in geçirdiği bir trafik kazası sonrasında ise düğüm yavaş yavaş çözülüyor. Fransız ve Ming’in kızı tanışıyor. Bu sayede Bayan Ming’in hikâyesini öğreniyoruz. Son doğum günü olduğunu düşündüğü gün ise tüm çocuklarını yanında görmeyi istiyor. Bayan Ming, kızının kurguladığı küçük tezgâh sayesinde bu arzusuna erişiyor. Hem kendi zihni hem kızı hem de iş adamı karakteri için parçalar yerine oturuyor. Dev kitap, mutlaka okuyun vs. gibi abartılı yorumlara maalesef katılamayacağım. Yine de zihnimde tatlı bir kurgu olarak yer edecek. Kısa bir şeyler okumak isteyenlere, okuma tembelliği yaşayanlara beklentilerini yüksek tutmamalarını da hatırlatarak, tavsiye ediyorum.
Bayan Ming'in Hiç Olmayan On ÇocuğuEric Emmanuel Schmitt · Doğan Kitap · 20257,4bin okunma