Hakikat, En Çok Hoşumuza Giden Yalanın Ta Kendisidir!

Eric Emmanuel Schmitt
Hakikat, en çok hoşumuza giden yalanın ta kendisidir! Çin’in Yunhai kasabasındaki Grand Hotel’in ilginç bir çalışanı vardır: Bayan Ming. Yaşlı ve bilge Bayan Ming, tuvalet bekçiliği yaptığı otelde, günün birinde Fransız bir işadamıyla tanışır ve ona on çocuğunun hikayesini anlatır. Hikaye olağanüstüdür, çünkü Çin’de tek çocuk yasası vardır ve Bayan Ming’in on çocuğu olması imkansızdır. Kendinden kaçtığı için tüm dünyayı dolaşan Fransız ise yaşlı kadının anlattıklarına inanmasa bile onun hikayelerinin bağımlısı olur. Zira eşitlik anlayışını Mao’dan, insancıllığını Konfüçyüs’ten alan Bayan Ming’in anlattığı her öykü bir hayat dersidir… Gerçekle yalan iç içe geçmişken Bayan Ming, doğum günü için tüm çocuklarının bir araya gelmesini ister… Artık düğümün çözülme vakti gelmiştir… Eric-Emmanuel Schmitt’ten hakikatin acımasızlığı, hayallerin çılgınlığı üzerine şiirsel bir roman…
72 sayfa · İlk Yayın Tarihi: Nisan 2012

10/10 puan verdi
Hakikat, en çok hoşumuza giden yalanın ta kendisidir!
Çin’de yasalara göre ailelerin birden fazla çocuk yapması yasak. Yalnız ve yaşlı bir kadın olarak yaşamını sürdüren Bayan Ming’in ise on çocuğu vardır. Peki ama nasıl? Kitabımızın anlatıcısı, aynı zamanda kitabın ana karakteri olan, ismi kitapta hiç geçmeyen Fransız bir iş adamı. Karakterimiz kısa süreliğine iş gezisi için Çin’e gider. Bu süre
Bayan Ming'in Hiç Olmayan On Çocuğu
Bayan Ming'in Hiç Olmayan On ÇocuğuEric Emmanuel Schmitt · Doğan Kitap · 20203,171 okunma
7/10 puan verdi
Eric Emmanuel Schmitt
bu kısa romanında da hoş bir konu işlemiş. Yazardan okuduğum ikinci kitap bu. Bayan Ming Çin'de yaşayan ve on çocuğu olduğunu iddia eden bir kadın. Eşi vefat etmiş, ve kendisi otelde tuvalet görevlisi olarak çalışıyor. Anlatıcı Fransa'dan iş için gelmiş olan bir isimsiz kişi. Otelde toplantılara katılıyor ve toplantılardan kaçmak için bir nevi tuvalete sığınıyor. O sırada bayan Ming ile sohbetleri başlıyor. Çerezlik, kısacık ama içi ısıtan bir öyküsü var. Ve alt metin dolu dolu. Çaresizlik var, bastırılmış davranışlar ve dikte ile geçen yaşanmışlıklar. Ağır kitaplardan sonra mola niyetine iyi gelecek bir eser. İyi okumalar...
7/10 puan verdi
Hakikat, bizim en hoşumuza giden yalanın ta kendisidir.
"Onun sayesinde, Sokrates'ten daha önce yaşamış bir bilge elimden tutmuş, labirentin içinde bana yol göstermişti." Yukarıdaki alıntı Konfüçyüs'e ithafendir ve kitap Konfüçyüs'ün öğretilerinden sık sık temel alarak hikayelerin ana fikrine de katkıda bulunmuştur. Gelelim kitabın hikayesine, hikayemizin ana kahramanı bir
9/10 puan verdi
Hakikat, en çok hoşumuza giden yalanın ta kendisidir.!
Ne yalan söyleyeyim bu kitabı alıp okumamdaki en büyük sebep kapağı oldu. Zaten 70 sayfa ne kaybederim diye alıp okuduğum kitap beni hem görsel olarak hem de içinde barındırdığı mesajlarla fazlasıyla tatmin etti. Gelelim konusuna Bayan Ming, Çin’in kasabasında bulunan bir otelin tuvaletinde çalışan biridir. Günün birinde Fransız bir iş adamıyla tanışır ve ona on çocuğunun hikayesini anlatır. Ancak bu kadar çocuğu olması imkansızdır çünkü Çin’de tek çocuk yasası vardır. Kitabın sonunda kafaları karıştıran bu durum netliğe kavuşmuş oluyor. Gerçekle yalanın iç içe geçtiği bu kitapta, Bayan Ming’in anlattığı her hikaye gerçekten de bir hayat dersi niteliğinde. Kitapta bahsedilen Fransız iş adamı gibi ben de bu hikayelerden çok etkilendim. Çünkü yazar, Bayan Ming’in hikayeleri aracılığıyla bizlere çok fazla mesaj vermiş. Anlamlı ve düşündürücü pek çok alıntı var. Ben bu alıntıların hepsini anlamaya çalışarak, sindire sindire okudum. Bu sayede kitabı ve kitaptaki alt metinleri daha iyi anlamış oldum. Kitap bittikten sonra bazı noktaları düşünürken buldum kendimi. Hayatımızın gerçeklerle sınırlandırılmaması, düşlerle zenginleşmesi gerektiği evet doğru. Ama nereye kadar? Bayan Ming’in sevmesi için çocuklarının gerçek mi olması gerekiyordu? En iyisi bu soruların cevaplarını okuyarak siz verin.
8/10 puan verdi
Yazarımızın dinlerin öğretilerini konu edindiği ve bu sefer konfüçyüsçülüğün öğretisini (kısmen de olsa) ele aldığı eser. Yani dörtlüğünün dördüncü kitabı. Haliyle Çin'de geçiyor kısa hikaye. İş sebebiyle otelde kalan ve aynı otelde iş görüşmeleri yapan anlatıcı erkek tuvaletçisi bayan Ming'le sohbetlere başlar. Sohbetler çocukları hakkında konuşmak üzere gelişir ve sürer. Çocuklardan hakikatin neliğine, ondan sonra da hakikatin ne kadar önemli olup olmadığını sorgulamaya vardırır yazar konuyu. Okunması kolay, düşündürücü, çerezlik eser. Yazarın niyetini anlasam da ve onu bundan dolayı takdir etsem de, bir hakikatperest olarak yazarın empoze etmeye çalıştığı düşüncesiyle biraz ayrışıyorum. Dinlerle öğretileri ve ruhu ile alakalı dört kitabı şöyle sıralanıyor:
Mösyö İbrahim ve Kuran'ın Çiçekleri
Nuh'un Çocukları
Nuh'un Çocukları
- 2004 - Yahudilik
Bayan Ming'in Hiç Olmayan On Çocuğu
- 2012 - Konfüçyüsculuk Bir felsefeci olarak dinlere bu kadar saygılı ve olumlu yaklaşması ve üstelik insanları birleştirici ve ümit verici bulması takdire şayan doğrusu. Dinler asırlarca insanları ayrıştırmak ve birbiriyle savaştırmak için kullanıldı. Bundan sonra artık ya birleştirici bir etken olsunlar veya evrensel bir ahlak anlayışına yol verip, kişisel ve özel alana çekilsinler. Her halükarda ayrıştırma, nefret ve lanetleme yetsin artık, bitsin artık... Yazarı en çok bu konudaki gayretinden dolayı takdir ediyorum. Bu dörtlükte Yahudliği atlamışım. Sıradaki kitap o olsun madem. Kitapla kalin...
Puan vermedi
Gerçek nedir? Gözlediğimiz, elle dokunduğumuz, gözle gördüğümüz, sesini duyduğumuz mudur? Yoksa bunların da kapsayan daha büyük bir küme midir? Örneğin elinizde bir almaç yok ise radyo frekanslarını duyamayız, bu onların var olmadığı veya etrafımızda olmadığı anlamına gelmez. Keza beş duyumuzla algılamadığımız tüm oluşumlar gerçek değil midir?
10/10 puan verdi
Bazı kitaplar yazınsal açıdan değer taşır ve bu nedenle okunur. Bazı kitaplar ise yazınsal değerden ziyade bilgelik içerdiği, insanı değiştirdiği dönüştürdüğü için okunur. Bu kitap ikinci kategori içerisinde değerlendirilebilecek bir kitap. Kitabın kahramanı Bayan Ming'in bilgelik, hakikat ve dinginlik üzerine söylemiş olduğu o kadar güzel cümleler var ki (muhtemelen bu cümleler Konfüçyüs'dan alınmış) bunları paylaşmadan duramadım. Son olarak insanın hayatını kimin etkileyeceği kimin değiştireceği hiç belli olmaz, bu kişi bu romandaki gibi tuvaletleri temizleyen bir kadın da olabilir. O nedenle insanları kategorilere ayırıp ona göre davranmak yerine onlara değer verip onları dinlemek hayatımıza olumlu yönde katkı yapabilir diye düşünüyorum.
Puan vermedi
Erric-Emmanuel Schmitt ile tanışma fırsatı bulduğum için mutluyum. Bayan Ming'in Hiç Olmayan On Çocuğu, hem kitabın kapak tasarımı açısından hem de konu itibariyle kendine hayran bırakan kitaplardan biri oldu. Kitabın konusuna kısaca değinmek istiyorum. Fransız bir iş adamının yolu Çin'in Yunhai kasabasına düşer. Grand Hotel'in tuvaletinde çalışan Bayan Ming ile tanışma fırsatı bulur. Çin'de nüfus politikası gereği 1 çocuğa izin verilirken, Bayan Ming 10 çocuğunun olduğunu iddia eder. Bunun nasıl mümkün olacağını düşünen iş adamı, Ming ile her karşılaştığında bir çocuğunun hikâyesini dinler. Peki bu çocuklar gerçekte var mıdır? Öğretiler ile dolu, altını çizdiğim satırların bol olduğu, okuması kısa ama düşüncelerinize yön verecek bir kitap diyebilirim. #bitigenyorumtavsiyesidir.
Puan vermedi
Çin'in Yunhani kentinde bir otelde tuvalet bekçiliği yapan Bayan Ming ile Fransız iş adamı arasında geçen ilginç bir sohbete kulak verdiğimiz bu novella kısa bir sürede uzun bir içsel rota oluşturuyor okurda. Sohbeti ilginç kılan diyaloğun bir iş adamı ile tuvalet temizleyicisi arasında geçmesi değil elbette. Bayan Ming'in Çin'de tek çocuk yasasının uygulandığı bir dönemde 10 çocuğu olduğunu söylemesi ve her çocuk için on muhteşem hayat hikayesi anlatması. Hikayelerdeki ruhun bireysellikten sıyrılıp evrensel gerçekliğin merkezine yerleşmesiyle mutlak gerçeğin yahut sanrının silikleşmesi Bayan Ming'i tanrıçalaştırıyor. Kurgunun Çin'de geçmesi ve karakterin bilge tavrı Konfüçyüs öğretilerine odaklanmayı kaçınılmaz kılıyor. Bir ulusun kodlarına sinen kadim öğretilerin siyasi baskılara rağmen nazikçe yaşamaya devam ettiğini göstermesi açısından önemli bulduğum bu husus aynı zamanda Batı'nın Doğu felsefesi ile aydınlanması olarak da yorumlanabilir. Sonuç olarak kendi gerçekliğinden kaçan Fransız iş adamının ruhunu olgunlaştıran öyküler dizisi hakikat olgusunun temellerini sarsıyor. Yazarın derin bir felsefe kaygısı güttüğünü düşünmediğim ancak okurunda mutlaka bir tel titretmeyi hedef alan eserde içsel hareketlenmenin yanı sıra Çin'de (veya herhangi bir nedenle ) doğumu engellenen her bir çocukla; dünyamıza katılacak güzelliklerin, başarının veya yararlılığın budandığı çok güzel vurgulanmış. Yoğun okumalar arasında veya yolculuklarda okunacak türden sevimli bir eser. Tavsiyesi için
Elizabeth Harmon
Elizabeth Harmon
' a teşekkürler. Keyifle okuyun, esen kalın.

Eric Emmanuel SchmittYazar · 15 kitap
Eric-Emmanuel Schmitt. Fransız romancı, oyun yazarı ve sinema yönetmeni. 1960 yılında Lyon’da doğdu. Müzik ve edebiyat okudu. 1980-1985 yılları arasında Ecole Normale Supérieure’de felsefe okudu. Schmitt’in Şişmanlayamayan Sumocu adlı romanı Doğan Kitap’tan çıkmıştır.
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.