İçindekiler; Şahmerdan Çelme Kaşıkadası’nda Mahpus Bir Define Arayıcısı Projektörcü Francala mı?, Ekmek mi? Paşazade Krallık Çöpçü Ahmet Köye Gönderilen Eşek Zemberek Alt Kamara Satılık Dünya Köy Hocasıyla Sığırtmaç Şeytan Minaresi Bekâr Beyaz Pantolon Bir Kadın “1953’te Sait Faik, ikinci Türk olarak, Amerika’daki Uluslararası Mark Twain Derneği’nin onur üyeliği payesini aldı. Bu kadarı küçük bir haber olarak gazetelerde çıktı çıkmasına ama, sanatçılar gazete sütunları için pek çekici konu değildi. Oysa bundan önceki Mark Twain üyeliği ilk Türk olarak Atatürk’e verilmişti. Şimdi ikinci Türk de Sait Faik oluyordu. Aradan yıllar geçti, bugüne kadar başka hiçbir Türk bu onura layık görülmedi.” Ara Güler (kitaptan, s.139) Sait Faik Abasıyanık 18 Kasım 1906’da Adapazarı’nda dünyaya geldi. İlköğrenimini Rehber-i Terakki Okulu’nda tamamladıktan sonra, 1925’te İlstanbul Erkek Lisesi’ne yazıldı. Aldığı disiplin cezası nedeniyle ortaöğrenimini Bursa Erkek Lisesi’nde tamamlamak zorunda kaldı (1928). Bir süre İstanbul Darülfünunu’nda (Üniversitesi) Türkoloji okudu (1928). Babası Mehmet Faik Bey’in isteğiyle iktisat öğrenimi için İsviçre’ye gitti. Lozan’dan kısa süre içinde ayrılarak Fransa’nın Grenoble şehrine geçti ve 1931-1935 yılları arasında Fransa’da kaldı. İstanbul’a dönünce kısa bir süre Halıcıoğlu Ermeni Yetim Mektebi’nde Türkçe öğretmenliği yaptı. Babasının ısrarıyla açtıkları toptancı tahıl dükkânını işletmeye başladı, fakat başarısızlıklarla sonuçlanan bu girişimin ardından sadece yazı yazarak geçinmeye karar verdi. Babasını 1939’da kaybetti ve annesi Makbule Hanım’la birlikte Burgazada’daki evlerinde yaşamaya başladı. İkinci Dünya Savaşı sırasında bir ay kadar Haber gazetesinde adliye muhabirliği yaptı (1942). “Modern edebiyata yaptığı hizmetlerden dolayı” Amerika’daki Mark Twain Derneği’ne onur üyesi seçildi (1953). 11 Mayıs 1954 tarihinde uzun süredir mücadele ettiği siroz hastalığına yenik düşerek hayatını kaybetti.
152 sayfa
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

Birtakım insanların hikâyeleri..
152 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
25 saatte okudu
Sait Faik'in on dokuz kısa hikâyeden oluşan kitabı. Yazarı her ne kadar şiir kitabıyla tanımış olsam da hikâyelerini de çok başarılı buldum. Geçen günlerde okuduğum Anton Çehov'un Pahalı Dersler kitabındaki tarzına da çok benzettim. Hikâyeleri okurken şunu anımsadım, küçükken bir sahil kenarında ya da bir meydanda oturduğumuzda hep insanları izlerdim, kafamdan hepsine birer rol biçer kıyafetlerinden, seslerinden, miniklerinden küçük hikâyeler yazardım. Sait Faik'in hikâyelerinde şiirlerinde de bunu hissediyorum, sanki etrafıma baksam herhangi bir karakterine rastlanacağım. Hikâyelerinde gerçek yaşamından izlere rastladığım yazar öfkelerini, sevinçlerini, yaşamın dişlileri arasında ezilenleri, fakirlik yüzünden toplumdan dışlananları, toplum çarkının dışına atılanlara kurguladığı akıcı ve sade dille aktarmış. Hikâyelerinde toplumdaki sosyal olaylara özellikle de yoksulluğa, eğitimsizliğe dikkat çekmiş olması da çok tanıdık ve bizden hissetmeme sebep oldu.
Şahmerdan
ŞahmerdanSait Faik Abasıyanık · İş Bankası Kültür Yayınları · 20132,100 okunma
106 syf.
·
Puan vermedi
Başka diyarların farklı bakış açıları.Yine derinlerden gelen farklı hikayeler.Sıkılmadan son sayfasına geleceğiniz , hayal dünyasına biletli yolcu olup görüşlerinizi genişletecek sayfalar.Okuyun ölmezsiniz ya :)
Şahmerdan
ŞahmerdanSait Faik Abasıyanık · Yapı Kredi Yayınları · 20112,100 okunma
Türk Hikayeciliğinin Mihenk Noktası: Sait Faik
152 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
Sait Faik, Türk hikayeciliğinde mihenk noktalarından en önemlisi. Açıkçası üstünkörü okursam oldukça yavan hatta anlamsız gelir öykülerinin birçoğu, bunda yazmaya değer ne var ki ya da e ben ne
Şahmerdan
ŞahmerdanSait Faik Abasıyanık · İş Bankası Kültür Yayınları · 20132,100 okunma
Şahmerdan
142 syf.
·
Puan vermedi
·
9 günde okudu
Sait Faik’ten bizden, içimizden, mahallemizden, çevremizden simaları bulabildiğimiz karakter tahlilleriyle kısacık öykülerden birçok anlam çıkartılabilecek kısa, öz, güzel bir kitaptı . Ben beğendim okumayı düşünen arkadaşlara da tavsiye edebilirim .
Şahmerdan
ŞahmerdanSait Faik Abasıyanık · İş Bankası Kültür Yayınları · 20132,100 okunma
152 syf.
·
Puan vermedi
·
5 günde okudu
Arka kapaktan... 1953'te Sait Faik, ikinci Türk olarak, Amerika'daki Uluslararası Mark Twain Derneği'nin onur üyeliği payesini aldı. Gazetecilerin gazete sütunları için pek çekici konu değildi. Oysa bundan önceki Mark Twain üyeliği ilk olarak Atatürk'e verilmişti. Şimdi ikinci Türk de Sait Faik oluyordu. Aradan yıllar geçti, bugüne kadar başka hiçbir Türk bu onura layık görülmedi. Kıymeti bilinmemiş, bilinmiyor hala! Benim içinse yeri hep ayrı, neden okumuyorlar seni? Sait Faik'in işlemiş olduğu konular, hem güldürüyor hem düşündürüyor. Başlangıç için Sarnıç ve Alemdağ da Var Bir Yılan, kitapları güzel başlangıç olur. Bu kitap da öyle, enfesti. Yeri ayrı çünkü kitap teliflerinden elde edilen gelirleri Darüşşafaka Cemiyeti'ne kalmasını vasiyet etmiş. Kitapları alınmalı, satın alınmalı ve hatta alınıp hediye de edilir.
Şahmerdan
ŞahmerdanSait Faik Abasıyanık · İş Bankası Kültür Yayınları · 20132,100 okunma
142 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
16 saatte okudu
Türk öykücülüğünün yüz akı olan Sait Faik'in bu kitabı da her biri birbirinden güzel on dokuz öyküden oluşuyor. Bu kitaptaki öykülerin kahramanları, biraz farklı seçilmiş. Kahramanlarını genellikle İstanbul ve adalardan seçen Abasıyanık, bu kitabında Anadolu'ya uzanır. Anadolu'nun yokluk içindeki türlü türlü insanını İstanbul'a getirir. Bu kitapta yoksulluğun vurduğu insanlar anlatılır. İş kazaları, emek sömürüsü konuları ağır basıyordu. Yalnız bu kitapta da birbirinden sağlam karakterler oluşturmuş Sait Faik. Hamal Kürt Ramo, Paşazade Recai Bey, çöpçü Ahmet gibi güçlü karakterler yaratmış yazar. Özellikle " Çöpçü Ahmet", " Francala mı Ekmek mi?", " Zemberek" adlı öykülere bayıldım. Kısa öykü okumaktan hoşlananların zevk alacağı bir kitap.
Şahmerdan
ŞahmerdanSait Faik Abasıyanık · İş Bankası Kültür Yayınları · 20132,100 okunma
·
Puan vermedi
Eserde birbirinden güzel hikayeler var. Hikayelerde belli bir konu yok. İnsana dair gözlemlerini anlatmış Sait Faik. Genellikle adada geçen hikayeler yanında, güneydoğu ya ait hikayeler de mevcut. Köye Gönderilen Eşşek, Çöpçü Ahmet, Alt Kamara, Francala mı, Elmek mi?, Kaşıkadasında, Mahpus, Köy Hocası ile Sığırtmaç... Her bir hikaye o kadar samimi, o kadar bizden ki. Sanki kahramanlarını tanıyormuşum gibi.
Şahmerdan
ŞahmerdanSait Faik Abasıyanık · İş Bankası Kültür Yayınları · 20132,100 okunma
152 syf.
·
Puan vermedi
·
4 günde okudu
Türk edebiyatının "durum öyküsü" alanında temsilcisi olan Abasıyanık, yazın alanına 19 öyküden oluşan "Şahmerdan" isimli eserini kazandırmıştır. Bu eserinde Sait Faik daha çok insan çekişmeleri, insanlar arası adaletsizlik, çocukluktan büyüklüğe geçişte insanın yaşadığı fikri değişim gibi konuları bolca işlemiş öykülerinde. Her zamanki gibi merkeze taşra insanını koymuştur. Çalışan işçileri betimlerken kullandığı "çalışan, terlemiş insanın harikulade güzelliği" tanımlaması aklımda kalan noktaların başında gelmektedir. Öykülerde büyük çoğunlukla adaları mekan olarak seçmiş, hatta öyküleri deniz üzerinde yaşıyoruz denilebilir. Kitabın son kısmında Ara Güler'den yapılan şu tanımlama Sait Faik'i tahayyül etmemize yarıyor: "Akşamları Beyoğlu'nda, gündüzleri Cağaloğlu'nun ara sokaklarında hep karşıma çıkan o önemsiz bakışlı, yakaları kalkık, açık bej pardösülü adam." Bu tanıma ek olarak yazıda Sait Faik hakkında bilmediğim detayları da öğrenmiş oluyorum. Örneğin; zamanının güzellik kraliçesi ile yaptığı röportaj, Atatürk'ten sonra Mark Twan Derneği onur üyeliğini alan ikinci Türk oluşu, utangaçlığını öfkelenerek gizlemek isteği.. Eserdeki öyküleri genel olarak standart altı bulmuş olsam da Ara Güler'in eklenen yazısı ve öykülerdeki betimleme tarzı ile eser kendini okuyucuya geçirebiliyor. Naçizane en beğendiğim öyküler: 1)Bir Define Arayıcısı 2)Beyaz Pantolon 3)Satılık Dünya 4)Köye Gönderilen Eşek #209037118 #209228164 #209337477
Şahmerdan
ŞahmerdanSait Faik Abasıyanık · İş Bankası Kültür Yayınları · 20132,100 okunma
142 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
3 günde okudu
SAİT FAİK ABASIYANIK... KOSKOCAMAN BİR AD, KOSKOCAMAN BİR YAZAR... Öncelikle burada Sait Faik'in Şahmerdan adlı kitabından ziyade yazar hakkındaki düşüncelerimi belirtmek amacıyla bu inceleme olmayan incelemeyi kaleme almak istedim. 1953 yılında Sait Faik, ikinci Türk olarak, Amerika'daki Uluslararası Mark Twain Derneği'nin onur üyeliği payesini alan tek yazarımızdır. Bu ödüle layık görülen ilk isimse Mustafa Kemal Atatürk olmuştur. Kendini küçük bir hikâyeci olarak tanımlayan bu ismin yazarlığı ve eserleri hakkında fikir belirtmek bile insanın saatlerini, günlerini, aylarını alabilir. O doğuştan yazarlık yeteneğiyle var olan biri. Sait Faik eserlerini kelime oyunlarına kapalı , insanın zihnini yoran bir anlatıya uzak olarak yazdı. Hikâyecimiz teknik olarak sadece içinden gelen sesi dinledi, bütün detayları gerçek bir samimiyetle hissetti ve hissettirmeyi başardı. Sait Faik hikâyelerinde yaşamı ve insanı, bütün çıplaklığıyla, güzelliğiyle, olağanüstülüğüyle yine insana aktardı. Onun hikâyelerini okurken acının, kederin, umudun, sevincin, fukaralığın, insanoğlunun geçirdiği bütün evrelerin, doğanın ve yaşamda var olan her karenin sıcak soluğunu içinde hissediyor insan. Şimdiden bu hikâyeleri okuyup bitirecek bir ömre sahip olmayı diliyorum. Herkese insana insan olduğunu hatırlatan bu hikâyeleri okumasını tavsiye ederim.
Şahmerdan
ŞahmerdanSait Faik Abasıyanık · İş Bankası Kültür Yayınları · 20132,100 okunma
152 syf.
·
Puan vermedi
Şahmerdan ! ‘’Şahmerdan makinesini, akşam karanlığında öteki iki amele, sessiz sadasız bir son vapurdan sonra söktüler.,, ‘40lı yıllarda yayınlanan üçüncü öykü kitabıdır. İçerisinde yirmi tane öykü var. Öykülerde kah Bursa’ya kah İstanbul’a kah Adapazarı’na ziyarete gidiyoruz. Faik ; kitaplarında kendisinin bizzat yaşadığı anılarını betimler bunu keza farklı kitap yorumlarını okudukça keza sözlerinden anlayabiliyoruz. Ben bu kitabında bunu çok net hissettim diyebilirim. Kitap oldukça sürükleyici, serin bir uslübu var fakat size tavsiyem bu kitap için özel bir vakit ayırın en uzun eserlerinden biridir diyebilirim. İftara yakın, tavsiyem olsun. Keyifle Okumalar !
Şahmerdan
ŞahmerdanSait Faik Abasıyanık · İş Bankası Kültür Yayınları · 20132,100 okunma

Yazar Hakkında

Sait Faik Abasıyanık
Sait Faik AbasıyanıkYazar · 40 kitap
Sait Faik Abasıyanık ya da Sait Faik (18 Kasım, 22 Kasım ya da 23 Kasım 1906 -11 Mayıs 1954), Türk öykü, roman ve şiir yazarıdır. Türk hikâyeciliğinin önde gelen yazarlarından sayılan Abasıyanık, çağdaş hikâyeciliğe yaptığı katkılarla Türk edebiyatında bir dönüm noktası sayılır. Modern Türk hikâyeciliğinin öncülerinden olan Sait Faik, getirdiği yeniliklerle "kökü kendisinde olan" bir yazar olarak kabul edilir. Klasik öykü tekniğini yıkarak doğayı ve insanları basit, samimi, hem iyi hem kötü taraflarıyla oldukları gibi fakat şiirsel ve usta bir dille anlatmıştır. Bunu yaparken diğer çoğu Cumhuriyet sonrası sanatçısı gibi Batı'daki gelişmelere bağlı kalmamış, hiçbir edebî anlayışın etkisinde hareket etmemiş ve belli bir tarzın takipçisi olmamıştır. Toplumun problemlerine değil bireyin toplum içindeki sorunlarına yönelen yazar, öykülerinde çoğunlukla kendisinden yola çıkıp bireyler hakkında yazarak insan gerçeğini anlamaya çalışır. Çoğunlukla şehirli alt sınıfın hayatını yazan Abasıyanık, balıkçı, işsiz, kıraathane sahibi gibi karakterleri anlatır. İnsanların yaşama biçimlerini, isteklerini, tasalarını, korkularını ve sevinçlerini irdeleyerek, toplum meselelerinden çok "insanı ele alan sanatçılar" sınıfında yer alır. 1930'larda başladığı yazı hayatı boyunca "sorumlu avare", "gözlemci balıkçı", "çakırkeyf sirozlu", "küfürbaz şair", "müflis tacir", "züğürt yazar", "hamdolsun diyemeyen rantiye", "anadan doğma çevreci" gibi sıfatlarla anılan Abasıyanık'ın tüm yazdıkları bir şair duyarlılığı içermektedir. Hikâye, roman, şiir yazan, çeviriler ve röportajlar yapan sanatçı bütün bu türleri kendine özgü tarzı ile kaynaştırmıştır. Yazarın, anlık heyecanlarını yansıtan izlenimci ve fovist ressamların üslubunu anımsatan bir tarzı olduğu söylenmiştir. Kendi özgün dilini oluştururken André Gide, Comte de Lautréamont, Jean Genet gibi isimlerden etkilenen Abasıyanık, kendisinden sonra gelen Ferit Edgü, Adalet Ağaoğlu, Demir Özlü gibi pek çok yazara da öncülük etmiştir. Ölümünün ardından Burgaz Adası'ndaki evi müzeye dönüştürülen yazar adına her sene öykü ödülü de verilmektedir.
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.