·264 syf.····Okunma: 25 Mart 2023 00:00 Güzel işleri birbirlerine denk getirmeyi çok seviyorum. Mescid-i Nebevi’nin resmini yaptığım sırada Talha Uğurluel’in ‘ Mekanlar ve Olaylarla Hz. Muhammed’in Hayatı ’ adlı kitabını okuyordum. Hatta tek başıma değil okuma grubumuzla birlikte okuyorduk. Konu gül kokulu Nebimiz olunca analizi de çok feyizli ve kutsal topraklara olan özlemlerimizle geçti tabii.
Kitaba gelecek olursak; kitap kutsal topraklara olan özlemimizi inanılmaz depreştirdi diyebilirim. Yazar, Mekke ve Medine’de Efendimiz (sav)’in hayatının geçtiği her bir noktayı ayrı ayı ele almış ve anlatmış. Sahabe-i Güzin Efendilerimiz Allah Rasulü’nün hatırasının geçtiği her bir yere ayrı bir mescid inşa edip bu hatıraları gelecek nesillere aktarmışlar. Ecdadımız Osmanlının da kutsal topraklara olan düşkünlüğünü görebiliyoruz. Sultan Abdulmecid han, Sultan II. Abdulhamid Han, Kanuni Sultan Süleyman, Sultan I. Ahmed ve daha nice padişahlarımız.. Hatta çoğu bu kutsal toprakları tamir ve imar ettirmesine rağmen ziyaret edememiştir.
Yazarın çok beğendiğim bir ifadesi var: Burada insanlar namazlarından arta kalan zamanlarda işlerini hallediyorlar. Bir namaz arası işleri halletmek var bir de işlerimiz arasında namaz kılmak… tam bu noktada iyi bir sorgulamak gerekiyor nefsimizi.
Bu kitabı okumak için öncesinde Efendimiz (sav)’in hayatını bilmek gerekiyor. Aksi halde pek anlaşılmayabilir. Çünkü olaylar tam ayrıntısıyla anlatılmıyor. Rabbim nasip ederde Mekke ve Medine’yi ziyaret etme fırsatım olursa mutlaka gitmeden tekrar okuyacağım. Ziyaret ettiğimiz yerlerin geçmişini bilmediğimizde yaptığımız iş sadece turistlik bir gezi olarak kalır nihayetinde.