Çok güzel ama çok da tehlikeli bir kitap
2023 1. kitabı
Çok sade bir özet geçtim kurgu ile ilgili ona göre:) Ben kitabı çok beğendim, gerçekten özenle yazılmış bir kitap. Yarısını araştırmalar sonucu elde ettiği gerçek bilgilerle, diğer yarısını da kendi hayal gücünü kullanarak yazdıkları sonucunda ortaya güzel bir eser çıkartmış. Öncelikle kitaptaki kurgu oldukça ilgi çekici. Bir doktorun hastasını tedavi etmek için hasta rolüne girmesi gibi. Hasta olmasının sebebi de çok ilginç. Çünkü asıl hastanın duyguları; onun yardıma ihtiyacı olmadığını, bundan sürekli kaçarak kimseden bir yardım talebinde bulunmasına asla müsaade etmiyor. Bu sayede doktor onun duygularıyla savaşmaya karar verip asıl hastanın kendisi olduğunu söyleyerek onu ikna ediyor.(onu=duyguları) Bu süre boyunca kurgusal olarak asıl hasta olan kişi doktora hayatını sorgulatıyor ve bir çok farkındalığa sebep veriyor. Doktor da hem tedavi görüyor hem de hastasının sorununu anlayabiliyor. Asıl sorunun onu konuşturması gerektiğine, onun yanlız olduğuna inanıyor. Yani asıl hasta diye bir şey yok aslında, ikiside hasta: biri hasta olduğunu kabul etmiyor, öteki de hasta olduğunu bilmiyor. Kitabı okuyacaklar için kitaptan bir alıntı yaparak bir öneride bulunmak isterim: Kitapta bir yerde hasta geçmiş raporlarını doktora takdim ettiği sırada doktor ondan bu çok güçlü ve yetkin raporları okumak yerine öncelikle kendisi bir rapor oluşturmak istediğini söylüyor. Diğer raporların tabii çok değerli olduğunu, ancak bu durumun kendisi için dezavantaj olacağını söylüyor. Çünkü bu kadar yetkin ve saygın raporlardaki fikirlerin insanın yaratıcı güçlerini yapay bir baskı altına alacağını söylüyor. Yani insanın bir eseri başkalarının bakış açısını değerlendimeden incelemesi, bunu kendi asıl kimliğiyle yapacağı anlamına geliyor. Benim anladığım bu oldu en azından. Bunu söyledikten sonra neden bunu yazdın o zaman diye de sorulabilir tabii. Ama ben kitap hakkında yorum ve bakış açımı çok dile getirmedim diye düşünüyorum. Bunu söyleme sebebim bir çok yerde bu durumdan haberdar olmamız gerektiği sanırım. İnsanın bir olay bir eser bir inceleme bir araştırma vs. Karşısında başkalarının bakış açısından önce onları öğrenmeden önce kendisi düşünmeli. Bu arada Kitapta Nietzscheden çok alıntı var, ben normalde de onu çok iyi bir felsefeci ve düşünür olarak kabul eden ama çoğu yerde ona katılmayan biri olarak kitaptaki didaktikliğin insanlar için tehlikeli olabileceğini düşünüyorum. Bu kitabı okuyanın kitabı çok daha farklı sorgulaması gerektiğini düşünüyorum. Kitap hakkında söylenecek çok şey var ama... Neyse, İyi okumalar dilerim Nietzsche Ağladığında Irvin D. Yalom
Nietzsche AğladığındaIrvin D. Yalom · Ayrıntı Yayınları · 202469,9bin okunma