nietzsche'nin acıları, psikoterapinin doğuşu
2024 17. kitabı
Bu kitapla tanışmış olmak beni çok tatmin etti çünkü gerçekten tam da benim sevdiğim tarzda harika bir eser hem psikolojik hem felsefi. Kitabın üç temel ayağı var: Nietzsche'nin sancıları, Dr. Breuer'in psikoterapi temellerini atışı ve iki hayali kadın. -spoiler- Nietzsche'nin hayatını değiştiren kadın Lou Salome bir gün Dr. Breuer'i bulur ve ondan Nietzsche'yi tedavi etmesini ister. Kendisi yüzünden bu kadar acı çeken adamın daha fazla acı çekmesini istemiyordur. Salome'nin bu ricası iki adamın hayatlarının seyrini değiştirecek ve psikoterapinin temellerini attıracaktır. Ama Nietzsche normal bir hasta değildir, onun yaşadığı ataklar ve histeri krizleri muazzam bir şekilde betimlenmiş. Dr. Breuer ise Nietzsche'ye yardım etmek için bi plan uygulamaya başlar ama bu sayede aslında o Nietzsche'yi değil Nietzsche onu tedavi eder. İki adamın da hayatında saplantılı oldukları iki kadın vardır. Bu saplantıyı yok etmek için nihayetinde şöyle bir çözüm uygulamış oldular: O kişiyi yüceltmiş olan zihinlerine o kişinin sıradan olduğunu özel olmadığını kabul ettirmek. Bu sayede ikisi de başarılı oluyorlar. Aynı zamanda kaderi kabul edip hayatlarına yön verenin kendileri olduğunu kabul ettiklerinde de oldukça rahatlıyorlar. -spoiler- Bu kitabı gerçekten çok sevdim. Kitabı okuyabileceğim en iyi zaman diliminde okudum. Hayatımın bu döneminde bunu okumak oldukça güzel oldu. Yaşananları kabullenmek, diretmemek, hayatın iplerini eline almak, kimseyi olduğundan fazla yüceltmemek gerekli. Bi başkasına verilmedi benim hayatım, bana verildi. O halde bunu kendi isteklerim doğrusunda yaşamalıyım. Önce ne gerekli ise onu istemeli sonra da istediğimi sevmeliyim. Nietzsche'nin sancılarına eşlik ederek okudum kitabı umarım sonunda onun rahatladığı gibi ben de rahatlayabilirim.
Nietzsche AğladığındaIrvin D. Yalom · Ayrıntı Yayınları · 202470,1bin okunma