2023 6. kitabı
Okunma: 03 Nisan 2023 20:42
Platon – Sokrates’in Savunması Sokrates, M.Ö. 399 yılında kentin tanrılarına inanmamaktan, yeni tanrılar icat etmekten ve gençleri yozlaştırmaktan suçlu bulunup idama mahkum edilmiştir. Sokrates’in böyle bir şekilde ölmesinden etkilenen arkadaşları ve öğrencileri onunla ilgili birçok eser kaleme almışlardır. Sokrates ile ilgili eser kaleme alanlardan biri de Platon’dur. İş Bankası Kültür Yayınları’ndan çıkan bu eser Platon’un Euthyphron, Apologia, Kriton ve Phaidon diyaloglarının bir araya getirilmesiyle oluşturulmuştur. Euthyphron diyaloğunda dindarlık, kutsallık ve Tanrı’ya karşı görevlerden bahsedilmektedir. Apologia diyaloğunda Sokrates’in mahkeme karşısına çıkıp yaptığı o meşhur savunmadan bahsedilmektedir. Kriton diyaloğunda Sokrates’in ölümünden bir gün önce öğrencisi Kriton'un onu ziyaret edip, firar etmesine yardımcı olmak istemesinden bahsedilmektedir. Phaidon diyaloğunda Sokrates’in çok sevdiği öğrencilerinden biri olan Phaidon’un ağzından ölüm ve ruhun ölümsüzlüğü anlatılmaktadır. #alıntı •Ölümün insanoğlunun başına gelen iyiliklerin en iyisi olup olmadığını kimse bilmiyor, ama güya başa gelebilecek en büyük kötülük olduğunu sandıklarından ondan korkuyorlar. •Birinin bilmediği bir şeyi bildiğini sanması cehaletin en utanç verici türü değil midir? •Hiç kimseye haksızlık etmediğimden emin olduğuma göre, kendime de haksızlık edemem. •Her şeyi bilmektense, kendim olmaya çalıştım. •"..göğsüne vurarak kalbine seslendi, dayan kalbim, bir zamanlar daha büyük kötülüklere dayanmıştın.."
Felsefe-Düşünce
Sokrates'in SavunmasıPlaton (Eflatun) · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202564,6bin okunma