Puan vermedi·325 syf.··Beğendi
···Okunma: 06 Nisan 2023 18:20 Umudun, azmin, hakikat ve insanlığın öyküsünü okurken yaşadığım engin duyguları kelimelere dökülmüş şeklidir bu inceleme...
Genel olarak bilim kurgu söz konusu olduğunda, kendimi hayran ilan etmeden önce tereddüt ederdim. Bu türden en çok keyif aldığım kitaplar daha yumuşak, daha insan odaklı hikayeler olma eğilimindedir.
Bu hikaye, IQ'su 68 olan Charlie Gordon hakkında, Charlie sadece fırının yerlerini süpürmeyi umuyor. ta ki daha önce sadece hayvanlar üzerinde test edilen bir deneye katılmaya davet edilene kadar. Deney, onu yavaş yavaş bir dahi yapacak ve her zaman olmayı arzuladığı kişi olmasına izin verecek bir operasyondur.
Ancak zekanın bir bedeli vardır. Charlie, yıllardır tanıdığı insanların her zaman düşündüğü gibi olmadığını öğrenir. Bir zamanlar kahkahayı dostlukla ilişkilendirdiği yerde, kısa sürede bunun alay konusu olduğunu öğrenir. Zekanın çoğunlukla iyi bir hafızaya sahip olmakla ilgili olduğu söylenir - ve Charlie Gordon bunu zor yoldan öğrenir. Unutulan anılar, beraberinde acıyı da getirerek geri gelir.
Algernon'a Çiçekler çok farklı şeylere bakar: zihinsel engeller, insan doğası, zeka ve aşk. Beni üzdü, kızdırdı, hüsrana uğrattı ve umutlandırdı. İnsanların iğrenç davranışları karşısında başımı sallamama neden oldu ve pek çok şey için inanılmaz derecede minnettar olmamı sağladı-- Kulağa ne kadar klişe geldiğini biliyorum ama doğru.
Charlie'nin zekası normal bir insanın zekasının ötesine geçse de, duygusal olarak hala çok çocuktur ve diğer insanların uzun zaman önce öğrendiği şeyleri öğrenmek zorundadır. Vücudu bir kadına cinsel olarak tepki verdiğinde neler olduğunu anlamıyor ve çoğu zaman insanların neden bir şey söyleyip tamamen farklı bir şey kastettiklerini anlamıyor. Bu çok üzücü bir hikaye ve birçok şey hakkında düşünmeme neden oldu. Sonu neredeyse kalbimi kırdı.
Ben okurken keyif aldım. Okuyacak olanlara keyifli okumalar dilerim.