2023 82. kitabı
Yazarın dergilerde yayımlanan bu ilk dönem öyküleri için ne gibi bir açıklam, yorumda bulunulur bilemedim. İyi bir yazar olmakla birlikte bu öykülerde bir şeyler aktarmaya, anlatmaya çalışıp çalışmadığını bilemiyorum. Hayatın soradan yaşamlarını mı anlatmak istiyor, kimi öykülerinde görüldüğü üzere bir romanın giriş bölümü gibi anlatılar mı yapmak istiyor, söylemek kolay değil. Çoğu öykünün sonunda bu öykü ne dedi bana demek geçiyor içimde ama sonra da illa ki bir şey demesi gerekmediği hatırıma geliyor. Günlük tutar gibi, penceresinden komşusunu ya da dışarıyı izlerken gördüklerini yazar gibi anlattığı öyküleri var. Bir kere eylem anlatımı çok fazla. Yani odanın ortasından pencereye gisip dışarıya bakması, zaman öldürmek için gidip ev sahibinin odunlarını kırmak istemesi, verandada oturup güneşin tadını çıkarırken aklına gelenleri gözlerinin önüne serdiği anda kapıya birinin gelip kısa bir diyaloga girmesi gibi sıradan cümleler doku bu öyküler. Kötü öyküler diyemiyor ya insan ama şaşırtıcı, ilgi çekici, merak uyandırıcı şeyler de yok içinde. Yaşamın sıradanlığı içerisinde cinselliği de anlatıyor heyecansız bir şekilde, kuşların kanat çırpışını da, sıkılganlığı da. Diğer kitaplarına ilginin daha fazla olacağı yönünde karar kılıyorum. Ayrıca şiirleri de var ki denemek gerekecek.
Azgın MevsimlerRaymond Carver · Can Yayınları · 201677 okunma