Azgın Mevsimler

Raymond Carver
Ocak 2016
Can Yayınları

2023 82. kitabı
Yazarın dergilerde yayımlanan bu ilk dönem öyküleri için ne gibi bir açıklam, yorumda bulunulur bilemedim. İyi bir yazar olmakla birlikte bu öykülerde bir şeyler aktarmaya, anlatmaya çalışıp çalışmadığını bilemiyorum. Hayatın soradan yaşamlarını mı anlatmak istiyor, kimi öykülerinde görüldüğü üzere bir romanın giriş bölümü gibi anlatılar mı yapmak istiyor, söylemek kolay değil. Çoğu öykünün sonunda bu öykü ne dedi bana demek geçiyor içimde ama sonra da illa ki bir şey demesi gerekmediği hatırıma geliyor. Günlük tutar gibi, penceresinden komşusunu ya da dışarıyı izlerken gördüklerini yazar gibi anlattığı öyküleri var. Bir kere eylem anlatımı çok fazla. Yani odanın ortasından pencereye gisip dışarıya bakması, zaman öldürmek için gidip ev sahibinin odunlarını kırmak istemesi, verandada oturup güneşin tadını çıkarırken aklına gelenleri gözlerinin önüne serdiği anda kapıya birinin gelip kısa bir diyaloga girmesi gibi sıradan cümleler doku bu öyküler. Kötü öyküler diyemiyor ya insan ama şaşırtıcı, ilgi çekici, merak uyandırıcı şeyler de yok içinde. Yaşamın sıradanlığı içerisinde cinselliği de anlatıyor heyecansız bir şekilde, kuşların kanat çırpışını da, sıkılganlığı da. Diğer kitaplarına ilginin daha fazla olacağı yönünde karar kılıyorum. Ayrıca şiirleri de var ki denemek gerekecek.
2019 18. kitabı
Okunma: 06 Eylül 2019 00:54
"Azgın Mevsimler" sitede üzerine inceleme yazılmamış bir eser. Belki birisi kitabı merak eder ve bilgi edinmek ister diye incelememi kaleme almaya başlıyorum. Kitabı çok uzun süredir okuyor görünüyorum, ama durum öyle değil. Kitaba başladığım gibi devam etseydim üç güne biterdi. Bense uzun bir süredir kitabı elime alamıyorum. Dediğim gibi kitapla alakası yok, durum tamamen benim özel durumumla, seyahatlerimle filan alakalı. Yoksa kitap kolay ve akıcı bir tarzda yazılmış. Okuma listemde yazarın "Fil" adlı kitabı vardı. "Azgın Mevsimler" indirimde karşıma çıkınca ve yazarın ismini fark edince yazarı tanımaya bu kitabı ile başlayayım dedim. Ama kitaptan sonra düşüncem, tanıştık sanırım bu kadarı yeterli, şeklinde oldu. Kitabı başlarda sevmiştim, ama her hikaye ucu açık ve ne mesaj verdiğini anlamadığım bir şekilde bitmeye devam edince yazarın başka eserlerini okuma fikrimi rafa kaldırdım. Belki başka bir indirimde karşılaşırız kitaplarıyla, o zaman devam ederim. Tekrar edeyim kitabı sevmedim değil. Ama çoğu hikayede yazar bunu neden anlattı, ne demeye çalıştı diye düşünmek ve hikayeden çıkarımlarımın doğru olup olmadığını bilmemek beni bir nebze hayal kırıklığına uğrattı. Bazı hikayelerde sebep-sonuç ilişkisi aramak için kılı kırk yardım, ama yok. Yazar bu hikayede anlatmaya değer ne buldu sorusuna cevap bulamadım. İlk hikaye biraz daha olay hikayesi kıvamındaydı. Geri kalan hikayeler, durum hikayesi. Birçok hikayenin konusunu ilişkiler, insanların duygu/düşünceleri, vicdan, pişmanlık, sıkılmışlık, tükenmişlik gibi konular oluşturuyor. Karakterlerin hiçbiri mutlu değil, hepsi bir sebepten ötürü yaşamından sıkılmış ya da birçoğunun iç dünyası kararmış. Öyle ki çoğu hikayede hava bile insanların ruh haline eşlik edercesine ya bunaltıcı sıcak ya kasvetli ya da karlar
Gerçekler, olduğu gibi
2025 143. kitabı
Egalité Amerikan kirli gerçekliğin öncülerinden Raymond Carver'ın bu öykü derlemesinde minimalist bir şekilde yazdığı öyküleri yer alıyor. Büyük öykücü Çehov'u andıran bu metinlerde çoğu zaman macera aramak yersiz. Önemli olan, karakterlerin halleri, tavırları ve içinde yer aldıkları ev, kasaba gibi dekorlar. Okurken bu havayı hissetmek mümkün, yeter ki dikkatli ve yavaş okunsun. İnsan ilişkilerini, özelde kadın-erkek, ebeveyn-çocukları arasındakileri olduğu gibi, başka bir ifadeyle eğrisi doğrusuyla oraya döken bu öyküler tadından yenmez.
Amerikan Öykücülüğünün Zirvelerinden...
2021 15. kitabı
Okunma: 15 Mart 2021 11:46
Azgın Mevsimler Amerikan kült yazar ve şair Raymond Carver'in çok öne çıkmayan öykülerinden oluşmuş bir kitap. Aşk Konuştuğumuzda Ne Konuşuruz ve Fil isimli kitaplarından ve tabii ki buradaki öykülerden daha geride kalmış öykülerden oluşuyor. Fil ile karşılaştırmak mümkün değil ama Aşk Konuştuğumuzda Ne Konuşuruz'daki kısa öykülere benzerlikler gösteren öyküler de var tabii. Raymond Carver okumak her zaman için büyük bir zevk. İnsan ilişkileri üzerine derinlemesine yazan ve uğradığı hayâl kırıklıklarını, özlemleri, nefretleri, dile getirilmeyen duyguları onun kadar çarpıcı ve etkileyici bir biçimde yazan bir yazar yoktur sanırım. Bu kitapta bilhassa kitaba da adını veren Azgın Mevsimler adlı öyküyü çok beğendiğimi söyleyebilirim. Diğer kısa öyküler ve roman denemesinden bir bölüm de Carver'in tarzını fazlasıyla yansıtıyordu. Kitaba dair tek eleştirim öykülerin kiminin çok muğlak kaldığı ve anlatılmak istenenin hedefini tutturamadığı olabilir. Hayranlarına tavsiye ederim.
2023 41. kitabı
Okunma: 06 Ekim 2023 00:00
Merhaba canlar... Okuyan kadinlar kulubu nün #renklikitaplarım etkinliğinde malumunuz olduğu üreze #kahverengi var. Yayınevi etkinliğimiz için yetiştiremediğim @canyayınları n'dan çıkan #raymondcarver kaleminden #azgınmevsimler i renk etkinliğine ekleyebilmek güzel tesadüf oldu benim için... Raymond Carver kalemiyle ilk kez tanıştım. Öğrendim ki Azgın Mevsimler yazarın farklı dergi ve kitaplarda yayımlanan erken dönem öykülerinin bir araya gelmesiyle oluşuyormuş. Yanısıra tamamlanmamış romanı olan Augustine Defterleri'nden de bir kesit içermekteymiş. Kesitlerden toparlanmış oluşu kitabın ilerleyişi hakkındaki düşüncemi değiştirdi. Zira hiçbir öykünün ucu bu kadar açık bırakılamaz, hiçbirinde hisler bu kadar karmaşık ve anlamsız yansıtılamaz kanısındaydım. İlerleyişte ki eksiklikler göz ardı edilecek gibi değil. Sonuca bağlanmayan duygu durumları, nedenini bilmediğiniz pişmanlıklar, anlam veremediğiniz ruh halleri, bir amacı ya da anlamı olup olmadığını anlayamamak okuyucuyu ne kadar tutabilir ki. Kesitlerin evvelini ve akıbetlerini bilmediğim için garipsedim doğal olarak. Şimdi ise yazarın kalemini tanımak için yanlış kitabından başladığımı düşünüyorum. Bakalım bundan sonra hangi kitabında burada okuduğum satırlarla karşılaşacağım. Mutlaka araştırıp bir kitabını daha inceleyeceğim, çünkü tanıltığıma memnun olmak istiyorum. Okuduğunuz kitapları varsa tavsiyelerinize açığım... Keyifli okunalarınız daim olsun... Kitapla kalın...
Azgın Mevsimler
2020 308. kitabı
Merhaba... Raymond Carver, “Azgın Mevsimler” adını taşıyan kitabındaki öykülerin tamamında ikili ilişkiler üzerine gidiyor. Carver'ın yakından baktığı yer kadın ve erkeğin aşama kat etmiş birliktelikleri. Elinde bir büyüteçle üzerine eğilmiş, çiftlerin neyin peşinde olduklarını anlamaya çalışıyor yazar. Raymond Carver'ın öykülerini okuduğumda ilk sorduğum soru şu oluyor: Burada anlatılmaya değer olan ne? Bunu hemen görmekte zorlanıyorum. Carver, burada ne bulmuş ve neden bu ânı kendisinden ayırdedilemeyecek binlercesinden ayırmış? Birçok metinde bu sorunun yanıtı apaçıkken Carver öykülerinde görüş mesafesi alabildiğine kısalmış, öykünün sonuna geldiğinde okurun netlik ayarı çoktan feci şekilde bozulmuş oluyor. İyi okumalar diliyorum.
2021 16. kitabı
Okunma: 01 Şubat 2021 16:17
Amerika Edebiyatı Hayati boyunca sefalet çekmiş ve orta yaşların sonunda yazar olmuş olan Carver yazarlık başarısından sonra da surekli içerek başarısını kutlarken kendisini ölüme götürmüş. Okuduğum ilk ve son kitabi olacak. Soyle tanımlamışlar Carver i insanların yaşamlarında barınan, gizlenen öyküleri yalın ve gerçekçi bir dille işlemiştir.
Durgun Mevsimler
2023 77. kitabı
Carver öykülerinde benzer motifler bulmak mümkün: Eksiltilmiş karakterlerin ilişki problemleri, içki, sigara bağımlılıkları; mekan tercihinde arabada geçen diyaloglar, misafir oturmasında karşılıklı sohbet eden iki çift, banliyö evinin bahçesinde karşı evde olup biteni gözleyenler, sülünler ve tavus kuşları... "Katedral"de üç bomba gibi öykü bulmak mümkündü, burada ise bir gömlek aşağı 4 öykü var not düşebileceğim: Başarılı geri dönüşlerle anlatılan "Harry'nin Ölümü", Yukarıda bahsini geçtiğim temalardan çift ziyaretini konu alan "Ne Görmek İsterdiniz?", komşu evi ve yine ölüm temalı "Rüyalar" ile çocuklu, boşanmış çiftimizin yeni sevgililerini bekleterek bir araya geldikleri yaz macerası "Bana İhtiyacın Olursa Ara". Öykü sayısı 15 olunca bu rakam epey düşük kalıyor kitaptan toplu olarak keyif almaya. Neyse bitiş lezzetli ve en iyi öykü en sona kalmış. Carver külliyatı kütüphanede ya hep ya hiç tutulacak cinsten. Kitapların biri diğerine tercih edilir şekilde değil de bir arada tutmak, okutturmak, hele de yeni baskıların günbegün azaldığı ülkemiz yayıncılığında daha kalıcı bir tercih sanki. Diğer iki kitabına göz gezdirmiştim ancak onları da tekrar okuyacağım. Umarım bir gün bu külliyatın da bir gün tek ciltte toplu bir basımı yapılır. Kitapta tek tük basım hatalarıyla karşılaştığımı da olası yeni basımlarla gözden geçirilmesi umuduyla paylaşayım.
Edebiyat & Roman

Raymond CarverYazar · 9 kitap
(1938-1988) Yoksul bir çocukluk geçirdi, işçilik yaparak kasaba kasaba dolaştı. 19 yaşında evlenip iki çocuk sahibi oldu. Uzun süre alkolizmle mücadele etti. Tam anlamıyla hikâyelerindeki insanlardan biri gibi geçirdiği bu yıllardan sonra 1977’de ilk hikâye kitabı Will You Please Be Quiet, Please? (Lütfen Sessiz Olur musunuz, Lütfen?) yayımlandı. Ulusal Kitap Ödülü’nü alan bu kitaptan sonra, Carver’ın minimalist yazısında bir başyapıt kabul edilen What We Talk About When We Talk About Love (Aşktan Sözettiğimizde Sözünü Ettiklerimiz, Çev: Zafer Aracagök) yayımlandı. Yazar olarak giderek tanınan Carver, çeşitli üniversitelerde ders verdi. Cathedral (1983) ve ölümünden önceki son hikâye kitabı Where I’m Calling From (Telefon Ettiğim Yer, 1988)’in yanısıra şiirlerini Winter Insomnia (Kış Uykusuzluğu), Where The Water Comes Together With Other Water (Suyun Başka Suya Karıştığı Yer) ve Ultramarine gibi kitaplarında toplamıştır. Carver’ın Türkçe’de bundan önce çıkan kitabı hikâye ve şiirlerini biraraya getiren Ateşler adlı bir derlemedir. (Çev: Zafer Aracagök, Adam.)