2023 16. kitabı
Okunma: 11 Nisan 2023 09:32
Kitabın kahramanı Murtaza, mübadele yoluyla Çukurova’ya Yunanistan’dan gelen bir göçmendir. En büyük dileği amcası Hasan gibi asker olmak ve savaşarak şehit olmaktır.Çukurova’ya gelen bu göçmenler mübadeleden sonra topraklarını satıp köşk ve ev satın alacak kadar zengin oldular. Murtaza ise parada pulda gözü olmayan ve kendini halka adanmış bir kul olarak gören bir şahıstır.İşini doğru ve tam yapma gayesindedir.Doğruyu her zaman her yerde savunmaya çalışan Murtaza, toplumla ve bireyle çatışmaya girer. Orhan Kemal’in Murtaza adlı kitabı Varlık gazetesinde 1952 yılında tefrika edilmiş ve kitap olarak basılmıştır.Karakterleri canlıdır. Kara mizahın güzel bir örneği olan eserde Murtaza’nın otorite ve doğru ile mücadelesi anlatılır.Yazıldığı günden beri de bir çok filmlere ve oyunlara konu olmuştur. Kitabı okurken,Murtaza karakterine güldüğüm ve haline çok acıdığım zamanlarda oldu.Dili çok sade ve akıcı okurken kelimeler zihnimde görüntüye dönüşüyor.Trajikomik bir hikaye Murtaza’nın hikayesi ama komiklik epey gölgede kalmış.Ben büyük bir keyifle okudum sizlere de tavsiye ederim
1000k
MurtazaOrhan Kemal · Everest Yayınları · 20184,577 okunma
Bunu da bitirmiş bakkk yaaa