Öyle keyifli bir #köyromanı okudum ki,daha yorumumun başında mutlaka bu kitabı okuyun diyerek başlamak istiyorum. @metinmemetcerkez uzun araştırmalar sonunda büyük emekle ilmek ilmek işleyerek inşa etmiş Tamarzı’yı.Tamarzı nedir, bunu merak etmiş olmalısınız.E çok merak edenler bi araştırsın bakalım neymiş #tamarzı Küçük bir dağın yamacında karanlıkta kalmış bir #köy. Kaderlerine razı gelmiş bir grup insan.Savaşlar, sürgünler, zorunlu göçler nedeniyle zor bir yaşam sürseler de köklerine, geleneklerine örf ve adetlerine ölümüne bağlı kalmayı yaşam felsefesi haline getirmiş köylüler.Telli, üç kız bir oğlunun üstüne oğlu Gürsoy’a yoldaş olacak bir erkek evlat ümidiyle beklemekte beşinci bebesini.Bir yandan da düğün dernek kurulmuş.Köy evinde düğün hazırlıkları olanca hızıyla devam ediyor.Kaybettiği şahı arayan bir adam, diğer yanda elindeki imkanlarla yapabileceğinin en iyisini yapmaya çalışan şanına leke düşmesin diye uğraşan düğün sahipleri.Ben yorumumda size olanı biteni çok anlatmayacağım çünkü her anın keyfini çıkara çıkara okuyun isterim ancak okumamın başından sonuna kadar her sayfada bir yenisine şahit olduğum gelenek göreneklerden ve bunlara bağlılıktan söz etmek isterim.Günümüzde ancak yöre büyüklerinin o tatlı dilleriyle anlattığı hikayelerden duyulabilecek çoğu yerde yitip gitmeye yüz tutmuş öyle güzel adetler varmış ki.İşte ilmek ilmek emek diye bunun için dedim çünkü #memetçerkez araştırıp sonra da müthiş lezzetli bir kurgunun içine yerleştirip sunmuş bize bu öğretileri. Ben okurken sanki #cengizaytmatov ya da #fakirbaykurt okuyor gibi hissettim açıkçası.Müthiş usta bir kalem ve onca yeni şey ustalıkla aktarılmış bize yormadan, sıkmadan. Kalabalık bir kadro, sürekli bir telaş.Çeşitli insan halleri, kusursuz çizilmiş profiller adeta köyün kokusunu burnunuza getiren,mahçup bir gelinin yüzündeki kaçamak gülümsemeyle sizi de gülümseten, kadının yükünü yine gözler önüne seren amma illa ve en çok da doğumdan ölüme kadar halkın yaşantısını en ince ayrıntısına kadar ataların izini sürerek aktaran bu önemli eseri mutlaka okumalısınız diye yineliyorum.Kesinlikle çok sevecek ve kitaplığınızın en özel köşesine yerleştireceksiniz. #sağliklavekitaplakalın Memet Çerkez
TamarzıMemet Çerkez · İkinci Adam Yayınları · 20229 okunma