2023 6. kitabı
Okunma: 14 Nisan 2023 13:43
"Bir kuşu özgür olduğuna ikna edebilmek niye dünyanın en zor işi?" Yüzyıllardır devam eden monoton ve sıradanlaşmış bir süreçte yaşayan Jonathan Livingston, ailesinin ve sürüsünün aksine tek gayesinin ıslak ekmek parçaları ve balık teknelerinden buldukları balıkları yemek olmadığı bir martı. Jonathan, özgür ruhlu ve öğrenmeye meraklı bir karakter. İstediği şey ise hayatın anlamı olarak nitelendirdiği özgürlüğe kavuşabilmektir. Genç yaşından uçuş denemeleri yapmaya başlamış ve bu, ailesi tarafından onaylanmamıştır. Babasının kendisine diğer martılar gibi denizden uzakta uçması gerektiğini ve karnını doyurmak için yemek bulması gerektiğini söylemesi ardından Jonathan normal olarak nitelendirilmiş diğer martılar gibi yaşamaya karar verir. Fakat haklı olarak bunun günübirlik bir yaşam olduğuna kanaat getirir. Kendisi gerçekten de asırda bir varolacak özel, bir o kadar da cesur bir martı. Öykünün devamında uçmayı öğrenme konusundaki ısrarı yüzünden sürüden kovuluyor. Ancak bu konudaki kararlılığı ve pes etmeyişi okuyucuyu oldukça etkiliyor. Her geçen gün biraz daha iyi uçmaya başlıyor ve martılara öğretim verebilecek düzeye geliyor. spoiler olmasını istemediğimden öyküden daha fazla bahsetmeyeceğim ki çoğunuzun bu kitabı zaten okumuş olduğunu düşünüyorum. Okumamış olan varsa da tez vakitte okumasını öneririm. Bir kitap beni ağlatıyorsa veyahut son satırını okuyup kapağını tamamiyle kapattıktan sonra beni düşüncelere istiyorsa, o kitap benim için başarılı bir kitap sayılıyor. Bu kitabı bitirdikten sonra da oturup üzerine düşüneceğim konular bulabildim. Son sözüne kadar sindire sindire okuduğum akıcı bir kitaptı.
Martı Jonathan LivingstonRichard Bach · Epsilon Yayınları · 201680,1bin okunma