···Okunma: 14 Nisan 2023 00:00 Japonya’ya olan hayranlığımla beraber edebiyatına merak saldığım bir dönemde olduğum için dedim ki neden olmasın?? bir yerden başlamak gerek sonuçta
Öncelikle kitabın dili o kadar tatlı ve yalındı ki çevirmenin büyük bir emeği olduğunu soludum kitabı okurken gerçekten çok ince düşünürlü birisiymiş çünkü eski yazım kitapları okurken bir elim sürekli sözlükte oluyor yaşımın verdiği toylukla beraber çoğu kelimenin nasıl bir anlam kattığını çıkartamayabiliyorum ama Alper bey (çevirmen) kese’nin bile japonlar da neye benzediğini açıklamış çok çok fazla hoşuma giden bir detaydı gerçekten.
İlk başta korktuğum gibi zorlanmadım farklı ülkelerin kitaplarını okurken içimde hep ya anlayamazsam ya kitabın içerisinde gizlenen o ince detayları fark edemezsem korkusu olurdu ama yazarımız bu konuda açıkmış çok hoşuma giden bir diğer detay daha.
Kitabımız 1880’li yılların Japonya’sında geçiyor ve okurken gerçekten gözünüzde sokakları insanlarını ve Japonya’nın birer birer değişimini hayal edebiliyorsunuz betimlemeleri çok tatlı ve yerinde olmuş ( tatlı buraya uygun oldu mu bilemedim yeni yeni başladığım inceleme işinde okurken yazılarımın toyluğunu biraz göz ardı etmenizi rica edeceğim ^^)
Biricik kızımız O-Tama güzelliği ile göz önünde olan bir karakterimiz fakat kendisi ne kadar çok güzel olsa da çok sancılı bir yaşamı mevcut kendisi doğduktan birkaç zaman sonra annesini kaybediyor ve şekerci olan babası kızını asla terk etmiyor ve beraber zorlukla da olsa bir şekilde yaşamlarını sürdürmeye başlıyorlar.
Çok fazla kitabın içeriği hakkında bilgi vermek istemiyorum.. Belki okumak isteyenler vardır diye.
Bir zaman sonra O-Tama babasının onun için fedakarlıklarından dolayı ve onu çok sevdiği için yaşadıkları yoksulluk hayatından kurtarabilmek için ilk başta reddetse bile mutsuz bir evlilik yaşantısı olan tefeci olan Suezo’nun metresi oluyor ve o altın çocuk gibi sayılan o dönem japonyanın en iyi üniversitesinde okuyan Okada ile O-Tama’nın arasında bir aşk başlıyor.
Kitabı okumanızı kesinlikle öneririm! Tam anlamıyla elinize alıp bir oturuşta bitirebileceğiniz bir kitap.