·376 syf.····Okunma: 17 Nisan 2023 15:01 #bizimlebaşladıbizimlebitti #colleenhoover #itendswithus
Herkese merhaba özellikle tiktok'ta çok ünlenen daha sonrasında herkesin konuştuğu çok satan yazar Colleen Hoover'ı daha önce okumamıştım. Bu ay da bana #bizimlebaşladı isimli kitap geldi. Kitaplar birbirinin devamı olduğu için ben de ilk kitabı alıp okumaya karar verdim. Booktuberlardan izlediğim kadarıyla çok fazla önyargım olan bir yazardı. Özellikle çok fazla eleştirildiği kısımlar vardı ve sırf tiktok'ta çok ünlendi diye bu kadar satışının olduğu söyleniyordu. TikTok hoşuma giden bir ortam değil ve oranın okuyacağımız kitapları belirlemesinden çok hoşnut değilim çünkü tam olarak belli bir duygusal olgunluğa erişmemiş kişiler (ergen tayfa) orada yoğunlukta ve onların övdüğü kitaplarda genel anlamda çok büyük toksik sorunlar oluyor. Ya toksik erkek arkadaş ya toksik bir seks ilişkisi ya dark romance diye kadınların genellikle mafyavari güçlü adamlar tarafından daha fazla aşağılandığı çok ama çok açık saçık kitaplar ön planda oluyor. Smut akımının da bu kadar fazla ünlenmesinin sebebi aslında yine kendi seçimlerini henüz yapamayan ve bazı şeyleri çok merak eden yaşça küçük insanların en masum yolla seksi keşfetmesi yüzünden olduğunu söyleyebiliriz. Üzerine cinsel yönden mutsuz kadınları da eklediğimizde smut denen tür ortalığı kasıp kavurdu. Tiktok'tan gelen bu önyargıya rağmen yazarı çok merak ettiğim için denemek istedim. Bu arada kitabın ismi "bizimle bitti" olmalıydı sadece "bizimle başladı" 2. kitap çünkü zaten yukarıda da orijinal ismini görebilirsiniz. Bu yanlışlık aslında düzeltilse daha iyi olabilir sonraki baskılarda.
Kitap hakkındaki düşüncelerime gelirsek, konusundan bahsetmeyeceğim belki binlerce kez konusunu okudunuz başka yorumlarda. Yazarın anlatım tarzı gerçekten akıcı bu kadar akıcı olmasını beklemiyordum. Yazarın bu kadar çok sevilmesinin sebebinin duyguları okura iyi yansıtabilmesi her karakteri sanki tanıyormuşçasına okura tanıtabilmesi olduğunu düşünüyorum. Lily' i çok sevdim mesela. Ryle öfke problemleri yaşayan şiddet eğilimli biri. Ne kadar mükemmel bir erkek derken, toksik doğası sonradan ortaya çıkıyor. Aslında 'love bombing' denen manipülasyonu kullanıyor (as like as günümüz erkekleri ).
Lily ile Atlas'ın tanışmalarını Lily'e ait eski günlüklerden takip ediyoruz. Atlas ailesel şiddet mağduru ve evden annesi tarafından atılmış. Lily'nin babası da annesine şiddet uygulamış birisi bu yüzden de Lily'nin travmaları var. Atlas ile Lily birçok ortak noktada birleşiyorlar. Lily'nin annesi şiddete boyun eğen ve bunu toplumdan saklayarak kocasını asla terk etmemiş bir kadın. İlginç şekilde kocasını ölümünde dahi(spoiler değil) hüzünle anıyor. Lily'nin seçimlerinde de annesinin pattern'lerini devam ettirdiğini görüyoruz. Lily kararlarını alırken çok zorlanıyor. Şiddetin içinde olan bireyin hisleri tam olarak yansıtılmış. Ryle'ın geçmiş travmalarının da onu etkileyiş biçimi iyi verilmiş. Aslında terapi alması gereken bir adamı asla sizin dğüzeltemeyeceğiniz net şekilde gösteriliyor.
Kitabı aşk kitabı sanıp alan çok fazla kişi var. Aslında kitap bir TSSB ve travma etkili bağlanma sorunlarını anlatan bir kitap. Narsistik kişilik bozukluğu ve onaylanma ihtiyacı ile gelen kaçınmacı bağlanma şekillerine de değiniliyor. Çocuklukta yaşanan travmaların yetişkin hayattaki kararları nasıl etkilediği, döngüyü kırmak için bilinçlenmenin önemini vurguluyor. Kitabı gerçekten beğendim. Ancak malesef henüz bu alanlarda bilinçlenme seviyesine ulaşmamış kişilerin özellikle 21 yaş altının okumaması gerek. Malum ülkemiz gençleri geç öğreniyor ve toksik doğalı erkekler bu ülkede çok pekiştiriliyor.