Alınca kalemi elime durduramıyordum da
tamamını yoruma yazdım.
"Ha burada tez elden ölmüştü, ha orada ölümü beklemişti. Ha burada beklenmedik bir ölüm, ha sürüne sürüne, savaşa savaşa bir ölüm. Hangisi daha iyiydi?" (s.15)
Mülteci öyküsünde,
Aylan Bebek ve Faruk'a ithamla başlıyor.
Sadece ülkemizde değil dünyada kanayan bir yaraya parmak basılıyor.
Savaş, işsizlik gibi sorunlar sebebiyle başka ülkelere bir tır dorsesine binerek başlayan maceralarını ve hüsranla biten bir hikâyeyi anlatılıyor.
***
"Bize göre araç çarpınca bayılmadın baygınlık geçirince aracın altında kaldın."
(s.28)
Başkan öyküsünde,
Doktorun Abdullah Ağa'ya hastalandığı zaman anjiyo olmak istememesi üzerine söylediği bu söz gerçek hayatta sağlıktan daha önemli bir şeyin olmadığını görüyoruz. Yazar, bu hikâyesinde aslında ülkemizdeki muhtarlık seçimlerinin sahici yüzünü de ortaya çıkarmış oluyor.
***
" Allah'ım şu toprağı susuz, bizi katıksız koyma, Allah'ım bizi aciz kullarını bereketinden mahrum etme Allah'ım…"
(s.31)
Rahmet öyküsünde,
Köylülerin toprağından başka yoktur duası, hayali, arzusu. Hikâyesi topraktır. Hayata gözünü toparakla açıp, toprakla kapatır. Bir köylü duasıla biten kısa, özlü bir öykü okuyoruz.
***
" Ah benim saflığım… Ah benim enayiliğim… Ah ben… Ah ağabey…"(s.36)
Ağabey öyküsünde,
Yazar, bu öyküde sık sık bilinç akışı tekniği ve iç monologları ustaca kullanmıştır. Öz abisi tarafından horlandığını okura somut örneklemeleriyle anlatıyor. Okur, belkide çok derin bir yerlerde yaşadığı tanıdık gelen bu acıyı zihninde kurcalıyor.
***
"Ağır adımlarla güneşe çıkarken arabasını yenileyip onlara yetişeceği onları geçeceği zamanı hesaplıyordu hesabını önce bir gürültü ardından da siren sesi bozdu." (s.41 )
Ambulans öyküsünde,
Durakta otobüs beklerken ambulansa bineceğini düşünemeyen biz insanoğlunu hatırlıyoruz. Yazar, yine küçürek bir öykü ile okura anlamlı bir mesaj veriyor.
***
"Sen kalk dünyanın puanını al, eczacı, diş hekimi olabilirken memleketin en iyi üniversitesinde ilahiyat oku; yıllarca öğretmen olarak atanacağım diye uğraş sınavlara hazırlan, o da olmasın. Peki imam olmayacaktı da ne olacaktı? (s.44)
#truvaedebiyatdergisi