Altını üstünü her yerini çizdigim cümlelerle doldu kitap... Kitabı ve Mata Hari'nin hayatını özetleyen bir Yunan efsanesinin anlatıldığı bölümse benim için en güzel bölümdü. O yüzden kısmı alıntılamak istiyorum:
"Bir zamanlar güzel bir prenses varmış, fazla bağımsız olduğu için herkesin içine hem hayranlık, hem de korkuyorum sararmış.İsmi Psykhe'ymiş. Babası, kızı evde kalacak diye telaşa kapılıp tanrı Apollo'ya başvurmuş. Tanrının çözümü gayet açıkmış: Psykhe matem giysilerini bürünüyor dağın tepesinde yalnız kalmalıymış. Şafak sökmeden hemen önce bir yılan gelip onunla evlenecekmiş. Babası Apollo'nun söylediğini yapmış ve kızını dağın tepesine yollamış; kız korku içinde soğuktan ölmek üzereyken bir daha uzanamayacağından emin, uykuya dalmış. Ama ertesi gün gözlerini muhteşem bir sarayda açmış, artık bir kraliçeymiş. Her gece kocası Eros ile buluşuyormuş fakat Eros bir şart koşmuş: Psyhke kendisine tamamen güvenmeli ve asla yüzünü görmemeliymiş. Beraber geçirdikleri birkaç ayın ardından Psyhke, Eros'a aşık olmuş. Sohbetlerine bayılıyor, birlikte geçirdikleri zamandan haz alıyor ve hak ettiği saygıyı da görüyormuş. Ama bir yandan da ogrenc bir yılanla evli olduğu düşüncesi onu çok korkutuyormuş.
Bir gün merakını yenik düşmüş ve Eros'un uyuyakalmasını bekleyip örtüleri kaldırınca mum ışığında inanılmaz güzellikte bir erkeğin yüzünü görmüş. Ama ışık Eros'u uyandirmis ve karısının, koyduğu tek koşulu yerine getirmediğini görünce ortadan kaybolmuş.
Bu efsane her aklıma geldiğinde kendi kendime sorarım: Aşkın gerçek yüzünü asla göremeyecek miyiz? Yunanların ne demek istediklerini anlıyorum: Aşk, bir inanç eylemidir ve çehresi daima gizemle örtülmelidir. Yaşanan her an sonuna kadar hissedilmeli; çünkü çözümlemeye ve anlamaya uğraştığımız saniye büyüsü kaybolur. Uğruna dolambaçlı ve aydınlık yollarında ilerleriz, yeryüzünün en yüksek noktalarına çıkar, denizlerin en derinlerine ineriz ama bunları yaparken bizi idare eden ele daima güvencemiz gerek. Korkumuza yenik düşmedikçe mutlaka bir sarayda uyanırız; her şeyi açıklamasını beklersek hiçbir şeye ulaşmaz hale geliriz.
....Aşk kimseye itaat etmez ve sadece gizemini çözmeye çalışanlara ihanet eder." CasusPaulo Coelho