2023 18. kitabı
Okunma: 24 Nisan 2023 08:53
Auschwitz- orada olan tutsaklar için dünyadaki cehennem. Auschwitz'de bir kurşun insan hayatından daha değerli. Bu yüzden mecbur kalmadıkça kurşunla insan öldürmüyorlar. Ama böyle bir şey mümkün mü? Nasıl yani insan öldürmeyecekler? Kulağa komik geliyor. Bu yüzden insanları gaz odalarına gönderip orada Zyklon gazıyla infaz ediyorlar. Çünki hem ucuz hem de bir bidonla yüzlerce kişiyi ölderebiliyorlar. Ölüm bir endüstriye dönüşmüştü. Ne kadar çok insanı içine alırsa o kadar karlı sayılırdı. Her gün trenle Auschwitz'e binlerce insan getiriliyor ve hayatlarını belirleyecek elemelerden geçiyorlar. İş için yararlı olanlar sağ tarafa; hastalar, yaşlılar, çocuklar ise sol tarafa. Ama sol tarafta olanlara ölüme gittiklerini söylemiyorlar. Sadece duş alacaklarını söylüyorlar. İnsanlar sevinçle koşturarak odalara gidiyor. Odalarda banyoya benzemesi için duş başlıkları var. Ama su yerine zehir akıyor. Ölen insanları krematoryum denilen fırınlarda yakıyorlar. Bu cehennemde 31. Blok denilen yer var. Bu rezillik tufanında 31. Blok çocuklar için Nuh'un gemisine dönüşmüştür. Bir grup yahudi burada gizlice okul kuruyor. Bu okulun bir de kütüphanesi var. Kütüphane yalnızca 8 kitaptan oluşuyor ama bu onlar için bir sandık altınla eşdeğer. Kütüphaneciliği 14 yaşındaki bir kız çocuğu üstleniyor. Kitabın ana karakteri Dita Adlerova. Görevini yaşam amacı olarak belirlrmiş. Ama bu görev onun hayatını riske de atıyor. Bütün zorluklara rağmen Dita işini her daim yapıyor. Sonlara yakın Dita Adlerova'yla Anne Frank'ın yolları kesişiyor. Ama asla tanışamıyorlar çünki Anne hayata gözlerini yumuyor. Şimdi gelelim kitabın üzerimde bıraktığı etkiye. Düşüncelerimi ve hislerimi yazıya dökmekte pek iyi sayılmam ama deneyeceğim. Kitabı okurken sarsıldım. Bu bir cephe savaşı değil , soykırımdı. Kitaptaki her şeyi iliklerime kadar hissettim. Tutsaklarla birlikte üzüldüm, ağladım, hastalandım, elemelerden geçtim. Sağ tarafa gidenlerle birlikte yaşadım; sol tarafa gidenlerle birlikte öldüm, kül olup Auschwitz'in çamuruna karıştım... Orada olan insanların tek suçu Aryan olmamalarıydı. Değer miydi bunun için onca insanın gülüşünü çalmaya? Değer miydi onca insanın sevdiklerini, hayatlarını, yaşama amaçlarını ellerinden almaya?
Dünya Gerçekleri
Auschwitz KütüphanecisiAntonio González Iturbe · Pegasus Yayınları · 20232,904 okunma
1 +1'leme