2023 19. kitabı
Annie Ernaux’nunkişisel deneyimle toplumsal bellek arasında kurduğu bağ ve kişisel olanı anlatırken toplumsal açıdan birçok önemli konuya değinerek bunları eleştiriye açması en sevdiğim yönlerindendir. Olay’da kürtaj konusu üzerinde iktidarın kadın bedeni üzerindeki tahakkümü üzerine oldukça vurucu ve otobiyografik öğeler taşıyan bir Ernaux eseri. Ernaux Olay’da kendi deneyiminden yola çıkarak 60’lı yıllarda henüz yasak olan kürtaj üzerine bir anlatı yazıyor. Kitabın adının kürtaj yerine olay olarak seçilmesi de önemli bir nokta çünkü kürtaj o dönemde günlük hayatta karşılığı olmayan bir “olay” bu sebeple o dönemde yasaklı ve ismi dahi anılmayan kürtajın yerine “olay’ın” neden tercih edildiğini okuduğunuzda daha iyi anlıyorsunuz. Ernaux’yu bu kitabı yazmaya dair iten sebeplerden birisi de daha önce edebiyatta kürtajın ele alınmaması alınmış olan sayılı örnekte ise üstü kapalı bir şekilde ele alınarak detaylarına değinilmeyen bir konu olarak kalması. Ernaux eril hegemonyaya karşı gelerek, iktidarın kadın bedeni üzerindeki tahakkümünü kırmak için kendi bireysel deneyiminden yola çıkarak kürtaja dair her şeyi tüm gerçekliği ve çıplaklığıyla cesur bir şekilde ele alarak anlatıyor. Olay kısa bir kitap olsa da toplumsal cinsiyet, kürtaj, iktidarın beden politikaları üzerine oldukça cesur, sarsıcı ve önemli bir eser. Bireysel deneyimden yola çıkarak eril hegemonyanın beden politikalarını kürtaj üzerinden ortaya koyan Ernaux, edebiyatta daha önce yazılmamış bir konu olam kürtaj üzerine yazarak edebiyat açısından bir kırılmaya sebep oluyor. Olay tek oturuşta okuyabileceğiniz okurken sizi sarsabilecek bir eser. Olay’ın 2021 yılında yapılan uyarlama filmi de oldukça başarılı ve benim o yılın en beğendiğim filmlerinden birisidir. Bu sebeple önce kitabını okumayı sonra filmini izlemeyi herkese öneririm.
OlayAnnie Ernaux · Can Yayınları · 20233,124 okunma