INCI - John Steinbeck
2023 2. kitabı
Okunma: 24 Nisan 2023 18:19
Kitap, Kino ve Juana'nın bebekleri Coyotito ile fakir ama mutlu yaşam öyküsüyle giriş yapıyor. Coyotitoyu akrep sokması sonucu beyaz bir doktorun kapısını çalan esmer çiftimiz ırkçılığa maruz kalıyor bu da o zamanın amerikasindaki ırkçılığı konu alıyor aslında. Kino aslı vaziyetinde kayikcilik yapıyor bir nevi inci avcılığı ve balıkçılık, Kino çocuğunu tedavi etmesi için doktora bir miktar para verirse çocuğunun kurtulacagini dusunuyor ve inci aramaya başlıyor, şansı ne yaverdir ki hemencecik daha önce eşi benzeri görülmemiş bir inci buluyor. Bu incinin aslında aile bağını zedeleyecegini tahmin edemeyen ailemiz inciyi bozdurmak için çabalıyor. İncinin haberini alan doktor aileyi kandırıyor, bu olay beyazların siyahları nasıl salak yerine koyup akılları ile alay ettiklerini ve siyahların ne kadar saf ve temiz insanlar olduklarını ortaya koyuyor. Daha sonra olay inci alıcılarının birleşip aslında çok ama çok değerli olan inciyi Siyahi Ana karakterimizi kandırıp en ucuz şekilde alabilmek için birleşiyoruz ancak burada büyük bir irade ortaya koyan karakterimiz buna kanmıyor ve şehre gitmek istediğini söylüyor. Bunun üzerine bu incinin aslında ailelerine kotuluk getirdiğini düşünen Juana inciyi denize geri fırlatmak için gecenin bir faslı denize gidiyor ama Kino onu yakalayıp döverek durduruyor bu sırada görünmez bir yabancı ile boğuşan Kino bu adamı öldürüyor bunun üzerine kaçmak için kayığına yeltenen ailemiz acı bir gerçekle yüzleşiyor. Kayığı delinmiş olan ailemiz çareyi yürüyerek kaçmakta buluyor. Ancak bu yolda peşlerinden iz sürücüler gelmekte. Uzun bir süre bu kişilerden kaçtıktan sonra bir gece Kino 3 adamı da öldürüyor ve bu sırada Coyotito da ölüyor. Sonrasında çiftimiz köylerine geri dönüp bu inciyi gerisin geri denizin dibine geri teslim ediyorlar. Kitap aslında konusu bakımından güzel bir konuya dikkat çekmiş ama ben genel olarak olayların akışının kesildiğini düşünüyorum özellikle coyotito'nun olum sahnesinde gerçekten tam ne olduğunu anlayamadık, bu açıdan kitap benim için tüm yönüyle 6/10☆
İnciJohn Steinbeck · Sel Yayıncılık · 202349,8bin okunma