2023 16. kitabı
Okunma: 10 Nisan 2023 16:49
1950 Kuşağı'nın ilk kadın öncüsü Nezihe Meriç'in yaşamdaki yürüyüşü 85 yıl sürdü. Arkasında bıraktığı büyük edebi mirasın yürüyüşü ise geleceğe doğru uzanıp gidecek. Yola öyküyle çıkmıştı, sonrasında edebiyatın çeşitli dallarında çok sayıda eser verdi; öyküyü de bırakmadı. Kitabın konusu mutsuz, hep daha fazlasını isteyen bir anne ve dış dünyaya biraz kapalı alkolik bir babanın, Bengi ve Gün isimli iki kızlarını terk etmeleri ve kızları dedelerinin büyütmeye başlaması ama kitapta yazarın anlatımının arasına Bengi’nin notları giriyor ve bu notlarda Bengi’nin aslında annesiyle iyi bir ilişki hayal ettiğini görüyoruz. Bengi’nin anne babasının adı hiç geçmiyor ama ben isimlerinin Bengi’nin notlarında kendisine ve kardeşine verdiği isimler olan Ayşe ve Aydın olduğunu düşünüyorum. İki küçük kız kardeşin, hayatla uyum sağlayamamış babaları ile gözü yükseklerde olan annelerinin onları terketmeleri ve dedeleri tarafından sahiplenişleri anlatılıyor öz olarak. Nezihe Meriç’in 2003 yılında Yapı Kredi Yayınları tarafından basılan romanı Alacaceren'de, Bengi’nin geçmişinden değinilen hatıralar, kısa hikayeler gibi bütünleşip romana dönüşüyor. Yazarın, özellikle bir kız çocuğunun karşılaştığı durumlara göre değişen rollerini ele aldığı noktalar incelikle işlenerek okuyucunun empati duygusunu da güçlendiriyor. Bengi’nin bazen babasının küçük çocuğu, bazen kardeşinin ablası, bazen “ailenin reisi” gibi rollere girip çıkışına, kendi çocukluğundan ziyade, başkalarının onda bıraktığı etkileri yaşayışına okuru tanık ediyor. Genelde karakterin bir gününe giderek o günkü hali, bir hatırayı hatırlatır gibi okura sunan Meriç, Bengi’nin içsesiyle yönlendirdiği okuru onun gözlemlerine doğru bir yolculuğa çıkarıyor. Kitabın sonunda ise Bengi’nin yaşam çabası, dağılan bir aileyi şaşkınlık fakat kabulle tek başına ayakta tutma, tek başına aile olma çabasına dönüşüyor. Nezihe Meriç Bengi'nin öyküsünü anlatmış, Bengi ise Ayşe'yi anlatmış. Yormayan tamamlanmamış bir hikaye olmuş Alacaceren. Meriç hikayenin sonunu tamamlamayı bize bırakmış. Yorumu Alacaceren’den bir alıntı ile bitirmek istiyorum; "Kusura bakma, vaktim azdı, onun için uzun yazdım"
AlacacerenNezihe Meriç · Yapı Kredi · 2003241 okunma