2021 4. kitabı
Okunma: 23 Nisan 2021 00:00
Meryem ve Leyla. Savaş yüzünden dağılan aileler. Erkek egemenliğine mecbur bırakılmış kadınlar. Bu kadınların bir eşyadan daha değersiz görülmesi. Bitmek bilmeyen savaşlar ve Taliban’ın özellikle kadınlar konusundaki katı kuralları… Bir kitap acıyı, çaresizliği, hüznü, aşkı ne kadar tanımlayabilir, nasıl okuyucuya geçirebilir? Okumaya başlar başlamaz sizi öylesine içine çekiyor ki kitap bir anda kendinizi Afganistan’da Meryem ile Leyla’nın yanında buluyorsunuz. Onların hayatlarına tanık olurken aynı zamanda o dönemde yaşanan tarihî olaylara da vakıf olmuş oluyorsunuz. Meryem ve Leyla, Raşit aracılığıyla yolları kesişen iki kadın. İkisi de babalarına hayran. Meryem babası tarafından kendinden yaşça büyük Raşit’le zorla evlendirilirken Leyla bir bombanın evlerine atılmasıyla ailesini kaybeder ve o da Raşit’le evlenmeyi mecbur kalır. Kitabı okurken kadınların yaşadıklarına hem üzüldüm hem de yaşadığım topraklara şükrettim. Zira orada yaşayan kadınların bırakın söz hakkını hiçbir şeye hakkı yok. Tabiri caizse bir eşyadan bile değersiz görülüyor kadınlar. Kalemiyle geç tanıştığım yazar beni öylesine etkiledi ki günlerce kendime gelemedim ve “Ya ben de o kadınlarda biri olsaydım.” diye düşünmeden edemedim. Sözün özü yaşadığımız bu toprakların, bu vatanın kıymetini bilelim, bildirelim. Umuyorum ki bir gün insanın insanla kavgası bitecek. #BinMuhteşemGüneş
Bin Muhteşem GüneşKhaled Hosseini · Everest Yayınları · 2026119,4bin okunma