Yazı kitabın yanında hiç bir şey, verebileceğim tek tavsiye: Okuyun
2022 21. kitabı
Bu yerlerde trenler doğudan batıya, batıdan doğuya gider gelir, gider gelirdi... Kitap bir tilki üzerinden bozkırın betimlemesi ile başlar ve betimlemelerin güzelliğine hayran kalıyoruz. Hayran kalmamak elde mi! Betimlemelerden başka fark ettiklerime göre Aytmatov bir olayı anlatırken kimi zaman bireyler üzerinden, kimi zaman tren gibi nesneler üzerinden kimi zamanda bir hayvan üzerinden yazıyı güçlendiriyor Aytmatov’un bu kitabında oluşturduğu karakterler hayatın içerisinden basit ama hep iyi insanlar. Peki, kitapta kötü olan neydi? Kitapta kötü olan devlet ve politikalarının yanında doğru ve yanlışı ayırt ederken başkasının vicdanlarına sığınan bireylerdi. Kitap bünyesinde farklı efsanelere de yer vermiş. Mankurt efsanesi, Ana-Beyit efsanesi, Raymalı Ağa efsanesi. Okuyup da hüzünlenmemek ve ders almamak elde değil. Kitapta bozkırda yaşayan bu insanların hayatla yaptıkları mücadeleyi görünce insanın ne kadar erdemli bir varlık olduğunu görüyoruz fakat bunun yanı sıra diğer taraftan uzay hikâyelerinin anlatıldığı bölümde çelişkiye düşüyoruz. Bunca şeye rağmen kahramanlarla dost olup onların duygularına eşlik ediyoruz. Okunmaya ve okutulmaya değer bir eser.
Gün Olur Asra BedelCengiz Aytmatov · Ötüken Neşriyat · 202656bin okunma