Söyleyeceğim çok şey var. Uzun zaman sonra bir kitabı okurken bu kadar not aldım. Birçoğunuz bu kitabı instagramda arkadaşlarınızda ya da sosyal medya mecralarında elbet görmüşsünüzdür. Bu kadar ilgi ve sevgi kitabı merak etmemi sağladı ve sonunda okudum. Şaşırdım, bu kadarını söyleyeyim. Öncelikle dil aşırı aşırı basit. Sade değil BASİT hikayeyi kopuk hale getirecek kadar. Mesela kızımız ne ara evinden çıkıyor, ne ara metroya biniyor ve metro çöküyor asla anlamadım. Bunların hepsi 12 sayfada oluyor zaten 6 sayfası Oğuz’u anlatıyor. Oğuz’la Beste daha önce tanışmamışlar ama birbirlerini okulda görmüşler. Anladığım kadarıyla kitaptaki 13 karakterin hepsi okuldan tanışıyor.
Beste… ondan tek kelimeyle nefret ettim. Kesinlikle klişe bir watty girl. Her kitapta biraz klişe vardır dostlarım. Ama bu 2016-2019 yılları için bile biraz fazla. Beste tüm kitap boyu ben sizin gibi değilim, Ben yalancı değilim, Ben şöyle iyiyim böyle masumum, sevgilim öpüşmek istedi ayrıldım çünkü sizin gibi değilim diyor. Şsjdşskdkf başka bir olayı falan yok resmen. Ayrıca kendisi her kitapta olduğu gibi sesiz bir ‘inek öğrenci’ yani eziklenen bir tip. Ama kitapta eski sevgilisi ve Oğuz tartışırken “BEYLER BENİM İÇİN TARTIŞMAYIN BİLİYORUM BEN BUNA DEĞERİM AMA YAPMAYIN LÜTFEN.” diyor. Burada kafayı yiyecektim. Senin o nefret ettiğin kızdan ne farkın kaldı? Mesela kitapta herkesle yatan sevgilisini aldatan bir kız tiplemesi var (az önce bahsettiğim kız) Beste ondan nefret ediyor. Ama karakterlerden biri öldükten sonra sadece Oğuz’la ilgili sapkın düşüncelerini okuyoruz. Başkası ölüyor, Oğuz yemek ye diyor. Beste de diyor ki ‘seni yesem?’
Ve Besteyle ilgili son eleştirim(son çünkü yazdıkça sinir krizlerine giriyorum.) kıs kıs kıs mevzusu. Karakterler arasından ne zaman komik bir diyalog geçse Beste içinden kıs kıs kıs diyor. Ve bazen de bunu sesli söylüyor. Örneğin;
*espri*
“Kıs. Kıs. Kıs.”
*sessizlik*
Yemin ediyorum okurken daha çok utandığım çok az sahne vardır acayip cringe.
Bunların dışında karakterlere çok bağlanamadım. Zaten öyle derin de yazılmamışlar. Kurgu için varlar kendi kişilikleri yok. Bir tek Selim karakterini sevdim. Biri öldükten sonra hepsi sebepsiz yere öleceğiz moduna giriyor ve bazı karakterler o kadar saçma ölüyor ki… insan okurken gülüyor. Son Melodi olayında da Melodiyi haklı buldum. Yani yaptığı doğru değil. Ama niyeti de kötü değil çok net. SPOİLER ve beste onu öldürüyor. Kitabın başında masumum, farklıyım diye gezen kız evet. SPOİLER BİTTİ.
Bu kadar söyleyeceklerim. Zaten kısa bir kitap. Metro kazası çok oldu bittiyse gelmiş. Hatta tüm kitap oldu bittiye gelmiş şakdisjdkdkd. Açıkçası ben çok overrated olduğunu düşünüyorum. Metro kazasının sebebi bile o kadar hafife alınmış ki… yani ne kitaba vereceğiniz 100 liraya ne de koyacağınız vakte değer. Bence başka kitaplara şans verebilirsiniz ama bu kitap asla kimseye tavsiye edeceğim bir kitap değil.