Bu Böyledir
2022 14. kitabı
Böyle olmamalıydı. Süleyman o parka hiç girmemeliydi belki de . Belki de o çarpışan arabalara binmemeliydi veya o fırını hiç almasaydı ne olurdu? O tavşanı vursa her şey çözülürmüydü ? Parkın çıkışı nerede ? Bulamadılar . Saat 11 de ne diye durdu ? "Saatler işliyor ama zaman durmuş gibi. Belki de bozulmuştur. Ne? Saat mi zaman mı?" Zaman durur mu hiç ? Baksana insanlara , hiç durdular mı? İnsanların bu telaşı neydi? Hiç kimse mi bilmiyordu çıkışın yerini ? Hayır ! Hiç kimse bilmiyordu. Merak bile etmemişlerdi. Çocukluğun verdiği cesaretle Fatma sormasaydı Süleyman da sormayacaktı. Sadece bakınıp duracaktı . Lunapark hayattı. Arabalar , oyuncaklar dünyalıklardı. Tek bir çıkış vardı. O da Allah'dı ve insan , yine insandı. Yine gözü kör olmuştu . Hiç birisi farkında değildi kaybolmuşluğun. Aynı hepimiz gibi. Kalabalığı takip etmek nasıl göstersin çıkışı; yeni bir bataklığın içine sokarken ? O kitaptan bu güne ne değişti ? "Zaman.Her zaman aynı. Güneş aynı, ay aynı, ağaçlar ve insanlar aynı, sevgi ve nefret, korku ve ümit hep aynı. Dualar aynı.Kıble tek." Bu böyledir asırlardır . Kayboluş aynı ve çıkış tek. Nasıl olurda asıl ve tek olan unutulur . Sayfa kırk bir de dendiği gibi "Bir gün, yaşımız elverince, gözümüzde fer, dizimizde derman kalmayınca, bizi de yavaşça kara toprağa koyacaklar." Çıkışın yeri ancak o zaman mı hatrımıza gelir ? Hiç mi bitmeyecekti oyuncak biletleri ? Hiç mi ışıklar sönmeyecekti ? Atlı karıncalar hiç mi durmayacaktı ? Kim umursar ki ? Baksalardı etrafa belki göreceklerdi . "Dağa taşa bakarsın,şu gördüğün çiçeklere, sokaktan geçen adamlara, her şeye, her şeye. Bu çiçek neler söylüyor, bu adam nereye gidiyor, bu taşı buraya niçin koymuşlar, hep anlarsın. Gece ile gündüz, uyku ile uyanıklık, hayatla ölüm birleşir. Dünyada niçin varsın, anlarsın. " Bakmadılar ,görmediler ve anlamadılar. İnsanların gözü tek bir şeyi görüyordu; süslü oyuncakları , hediyeleri, parlayan ışıkları... Bu sayfalar bana En'am Suresi'nde ki 32.ayeti hatırlattı ; Dünya hayatı ancak bir oyun ve bir eğlencedir. Elbette ki ahiret yurdu Allah'a karşı gelmekten sakınanlar için daha hayırlıdır. Hâlâ akıllanmayacak mısınız? Süleyman o parka hiç girmemeliydi .
Düşünce
Bu BöyledirMustafa Kutlu · Dergah Yayınları · 20229,2bin okunma