2023 6. kitabı
Okunma: 07 Nisan 2023 00:00
Cemil Meriç’in “Disiplin içinde çalışmayı bu kitaptan öğrendim” dediği, Ali Fuat Başgil’in tavsiye ettiği, Uzun süre Vatikan’ın yasaklılar listesinde yer alan ve bendenizin 2 yıl aradan sonra tekrar okuduğu güzel bir kitabı takdim ediyorum. İrade, kölesi olup efendisi olmayı beceremediğimiz isteklerimizin ve kontrol mekanizmasının kelime olarak en kolay ifade edilişi. Hayat kontrol edip disiplin içinde yaşayınca mı mana kazanır yoksa düzensiz olunca mı? Özgürlük hani hepimiz özgürüz diyoruz ya Peki gerçekten özgür müyüz? Her şeyi yapabilmek bir özgürlük mü yoksa tutsaklık mı, hiç bu açıdan düşündünüz mü? Ben bu kitabı okuyunca düşündüm. Dilediğim her şeyi yapmak benim için bir özgürlük değil çünkü bu tutsaklık, kölesi olduğumuz nefsin bütün isteklerine boyun eğmek ona hükmetmek için mücadele etmemek en büyük tutsaklık. Gerçek özgürlük bir insanın kendini kontrol edebilmesi, iradesine hükmetmesidir. Kişi iradesini kontrol altına aldığı zaman özgürdür. Ona şunu yap bunu yap diyen bir nefse müsaade etmeyendir özgür olan. Jules Payot şu şekilde ifade ediyor bu durumu “Özgürlük demek, kişinin hayatın dış ve iç gerçeklerini belirleyen yasalarını ve kendi benliğini öğrenmesi, bunların farkına varmasıdır.” Şimdi eğer ortalama 25 yaş ve altındaysanız, mevcut yaşantınızdaki düzeni tesis etmek ve geleceğinizi inşa etmek için başucu kitabınız olacak bu şaheseri bir an önce okumanızı tavsiye ederim. 25 yaş üstüyseniz de iş işten geçmiş değil sizlerin de okuduğunuzda keşke daha önce okusaydım diyeceğiniz bir kitap olduğunu samimiyetle söylüyorum. Başarısızlığın temel nedeni sizce nedir? Eğitim sistemi vs. gibi nedenleri bırakalım lütfen bunlar da var tamam lakin bir kaçış yolu olan nedenler. Asıl sebep İrademizin zayıflığı. Bu kitapta her yönü ile irade eğitimini okuyoruz. “Karakterimiz değiştirilebilir, irademizi eğitebilir, zaman ve doğamızın kanunlarına dair bilgimizle kendimize hükmetme sanatında yüksek bir dereceye ulaşabiliriz.” “İyi yaşama sanatı asla öğretilmemiş, bencil, öfkeli, tembel, kendilerini düzeltmek isteyen ama onların iyi niyetlerini yok eden bu korkunç özgür irade teorisi yüzünden özgürlüğün ve kendine hükmetmenin yavaş yavaş elde edileceğini asla öğrenememiş gençlere eylemin en mükemmel kuralları öğretilmelidir.”
1000Kitap Gerçek Okurlar
İrade TerbiyesiJules Payot · Gönül Yayınları · 202038,5bin okunma
Güzel bir inceleme olmuş ancak şu hususu düzeltmekte fayda var: Cemil Meriç'in önerdiği kitap bu değildir. Kendisi, Dr. Ethem Bakar'ın kaleme almış olduğu Terbiye-i İrade adlı kitap için bu sözleri sarf etmiştir. Türk yayıncılığı tarafından Jules Payot'un eserinin, "Cemil Meriç'in tavsiyesidir" mottosuyla uzun yıllar baskıları yapılmış olsa da bu bilgi gerçeği yansıtmamaktadır. Bununla birlikte Ethem Bakar kitabında Payot'tan güzel bir şekilde bahseder. Hatta eserini biraz da onun eseri üzerine bina eder. Ancak kapsam olarak Ethem Bakar'ın kitabı çok daha kapsamlı bir eserdir. Bahsi geçen eserin müellifinin hüviyetini bu yorum vesilesiyle açıklığa kavuşturmuş oldum. Teşekkür ederim, iyi okumalar dilerim.