Gece Yarısı Kütüphanesi
2023 7. kitabı
(Spoiler; Gece Yarısı Kütüphanesi, Martin Eden) Sadece hayatta kalmaya yetecek kadar çaba gösteren bir kadın. Yalnız bırakılmış, sevgiden uzak, herkesi hayal kırıklığına uğratmış kedisine bile bakamamış biri. Ben bu hayatta ne işe yarıyorum ki hissini -o tanıdık hissi- romanın çoğu yerinde geçiriyor Nora. En önemlisi bazı şeylerin kendi elinde olmayaşını, her şeyi kontrol edemeyeceğini ve bir gün gerçekten pişmanlıklarını geri alabildiğinde bile mutlu olamadığını görüyor. Bir olayın farklı bir şekilde yaşanma ihtimali gerçekleştiğinde bambaşka sonuçlar doğurabiliyor. Dikkat çekici, ünlü veya yardımsever olduğu senaryolarda bile kendisi ile iç hesaplaşmasını tamamlayamamış bir karakter. Bunu biraz aidiyet problemine bağlıyorum. Kimsenin kendisini koşulsuz sevdiğine inanmamış, her zaman ailesi tarafından başarı ile sınanmış ailesinden hayatta olan tek kişi de onu terk ediyor. Bir başka intihara meyilli Martin Eden karakterinde olduğu gibi Nora da aile hissinden mahrum, kimse tarafından benimsenmemiş ve bir kenara itilmiş hissetigi için kızının ve eşinin olduğu hayattan bir türlü kopamıyor. Aynı sebepten Joe sonunda dönmeseydi toparlanması hiç kolay olmayacaktı. Epeydir depresif ruh halindeyken en son işten kovulduğunda artık yaşamak için pek bir sebebi kalmıyor. Çalışırken de kendini kötü hissediyor ancak hiç değilse evden çıkabiliyor ve karamsarlığını biraz olsun itebiliyordu. Aslında iş konusu bize gösteriyor ki tek başına bir amaca/işe sahip olmak kutuplara gidip dünyanın kurtarmak isteseniz bile içinizdeki boşluğu doldurmaya yetmiyor. Ayrıca varoluşsal problemler de kişiyi intihara iten en büyük sebeplerden biriyken romanda bu kısmı hiç ele almıyor yazar. Nora felsefeye ilgili olsa da karamsar felsefecilerin sözlerini tutku ile hatırlamıyor ve evrendeki hiçliğine çok fazla takılmıyor. Romanda bir insanı intihara sürükleyen aidiyetsizlik, varoluşsal sorgulamalar, yetersizlik, sevgisizlik, yalnızlık gibi nedenleri tekrar kavrarken Nora'yı motive eden "kendi potansiyelinin farkında olma" ve "anı yaşayarak hayatı olumsuz yanları ile kabullenme" konseptlerinin tek başına bu nedenleri yok saymaya yetmeyeceğini düşünüyorum.
Gece Yarısı KütüphanesiMatt Haig · Domingo Yayınevi · 202598bin okunma