·184 syf.····Okunma: 03 Mayıs 2023 20:02 2011 yılında Anemon Yayınları tarafından yayımlanmış Daniela Kapitanova'nun Samko Tále'nin gerçek hikayesini değerlendirip, çevirisini F. Bilge Atay'ın yaptığı bir roman kitabı 'Dikiz Aynamdaki Mezarlık'.
Kitabın başlığı dikkat çekici gözükse de edebi ve ahlâkî yönden bir değeri yok gözüküyor. Ama aslında biraz derinlere dalıp empati yaparak düşündüğümüzde var gibi de aynı zamanda. Paylaştığım alıntılar komik gibi gelse de kitabın ana karakteriyle ilgili gerçeklik payından biraz bahsetmek gerekiyor.
Zihinsel ve fiziksel özüre sahip özel bir birey olan Slovak Samko Tále takma isimli bir atık kağıt toplayıcısının kendi hayatını, ailesini anlattığı ilginç bir eser bu kitap. Kitabı okuyacaklar hikâye sahibinin bu özel durumunu göz önünde bulundurmalılar. Önsöz de bu konuya değiniliyor zaten.
Eser 2000 yılında çıkarıldığında Avrupa'da tam yedi dile çevrilerek kısa bir dönemde olsa 'en iyi satanlar' listesine girmiş. Slovak ulusunun bu yıllarda kültürel ve siyasal çatışmalarına ayna tutmakta. Ve Komünizmin etkili olduğu ırkçı yaklaşımlar kendini epey belli ediyor.
Samko Tále'nin atık kağıt ve karton toplarken kullandığı çekçek arabasına taktırdığı dikiz aynalarından kendisine karşı takınılan tavır ve davranışlar, çocuksu saf yüreğinden bizlere söylemek istedikleri aslında insanoğlunun kendi öz ve öz aynasıdır.
Evet kitap çok basit ve sıkıcıydı. Okurken birkaç kez bırakmayı düşündüm. Ama sabredip bitirmeye gayret ederseniz alacağımız dersler var diye düşünüyorum. 'Dikiz Aynamdaki Mezarlık', yaşayan ve hayatta olan insanların mezarlığıdır. Aynada da bizler varız..