···Okunma: 07 Mayıs 2023 00:00 Bu kitap, gökyüzünün masmavi atlasında parlayan bir ay ve hemen onun yanında Koca Vezir'e tebessüm eden dört parlak yıldızla onların arasında yanıp sönen bir diğer yıldızın yani beş yıldızın hikayesidir. Nizamülmülk'ün hüzünlü bir öğle vaktinde kendisine emanet ettiği kaylule uykusunda gördüğü bir kutlu ve esrarengiz rüyanın hikayesi..
Şu fani hayatta hiçbir sır, sırra kadem basmaya muvaffak olamazdı.
İzini sürüp durduğumuz hayat, sırların sırrını arayıp bulmak için çıkılan çileli, hüzün ve ızdırap dolu bir yolculuktan başka nedir ki?
Selamün aleyküm
Kitap isminden de anlaşılacağı üzere Kalemi Kılıçtan Keskin Selçuklu Veziri Nizamülmülk'ün hayatını anlatıyor. Vezir'in ilme olan sevdası ve çabası beni çok etkiledi. Yazarın, tarih okumaktan sıkılanların bile severek okuyacağı harika bir üslubu var, çok beğenerek okudum. Eminim siz de çok seveceksiniz. Muhabbetle tavsiyemdir.
Nizamülmülk dirayetli bir karaktere sahipti. Karşılaştığı sorunlara yönelik çok isabetli kararları vardı. Seçkin özellikleri ile çok kısa sürede bütün ahalinin itimadını ve sevgisini kazanmıştı. Bütün bunların yanında cümle Müslümanları, ırklarına bakmaksızın eşi tutardı. Öbür tarafta gayrimüslimlere karşı da oldukça müsamahakârdı.
Nizamülmülk, âlim, edip ve kadirşinas bir zat olduğu için meclisi hemen her gün ilim ve sanat adamlarının toplandığı bir yer haline geliyordu her daim onların fikirlerini alır alimlere, şairlere ve sanatkarlara karşı çok ikram, ihsan ve iltifat ederdi.Her yanına geldiklerinde onlara devlet teşkilatıyla ilgili hususları istişare eder, kendi fikirlerini söyler, onların görüşlerine başvurdu.