Puan vermedi·304 syf.····Okunma: 20 Şubat 2023 00:00 Kitabı okurken ilk başlarda bana sıkıcı geldi sonra biraz ilerledikten sonra birden bire kitabı bırakamadım aslında bana kitap felsefik düşüncelerle hayatın nasıl bize karşı oynadığı oyunları anlatıyor derim.Bu eserde, insan sadece varlığı açısından değil, varlık olmasının beraberinde getirdiği gereksinimler de konu edilmiştir. Bu yönüyle okuyucuların düşünmesi amaçlanmıştır. Böyle Buyurdu Zerdüşt, yazarının felsefi görüşlerini içermektedir ve bu sebeple zaman zaman birçok eleştiriye maruz kalmıştır. Böyle Buyurdu Zerdüşt ilk kez 1883 yılında Almanya'da yayınlanmıştır. Ardından birçok dile kazandırılan bu eser, tüm dünyada felsefe anlamında başvurulan kaynaklardan birisi haline gelmiştir. Kitapta “üstinsan” ve “bengi dönüş” kavramlarından bahsedilmektedir. Üstinsan terimi dünyada var olan inanç sistemlerini yerle bir ettiğinden ve Hıristiyan kültürünü eleştirdiğinden sık sık eleştirilere de maruz kalmıştır. Kitap düz bir metin şeklinde yazılmaktan ziyade, şiir, düz yazı ve kimi zaman da ikisinin karışımı şeklinde kaleme alınmıştır. Bu anlatım ise okuyucuyu farklı diyarlara götürür ve aynı zamanda okuyucunun düşünmesini kolaylaştırır. Kitabın ana karakteri Zerdüşt'tür. 30 yaşına geldiğinde artık her şeyi geride bırakmak ister ve dağlara çıkar, kendi kendine zaman geçirmeye başlar. Yalnızlığın tadını doyasıya çıkardıktan sonra geri dönmeye karar verir. Ancak onu bekleyen dünya, bıraktığı dünyayla aynı değildir.Bu eserle okurların bir düşünürün hayata bakış açısını anlama şansı elde edeceklerini düşünüyorum.Kitabın alt başlığı olarak belirlenen 'herkes için ve hiç kimse için bir kitap' sözü aslında kitabın özeti niteliğindedir. Nietzsche'nin görüşlerini kabul ettiremediği çağdaş insanları için bu kitap 'hiç kimse için bir kitaptır.' Ancak ilerleyen yıllarda kıymetinin anlaşılması üzerine 'herkes için bir kitaba' dönüşecektir. Toplumun kendisini eleştirmesini hiçbir zaman içselleştirmemiş, hatta eleştirilmemesi halinde kendisiyle çelişeceğini de düşünmüştür. Eserde oldukça sert bir dil kullanılmıştır. Nietzsche, Böyle Buyurdu Zerdüşt kitabında aforizmaları yer vermektedir. Böylece anlatmak istediği bir konuyu doğrudan anlatmak yerine benzetmeler yoluyla anlatır. Böyle Buyuydu Zerdüşt kitabı düz bir okumayla anlaşılacak bir kitap olarak değil, konu hakkında düşünülerek bir sonuca varılması gereken bir kitap olarak ele alınmalıdır.