···Okunma: 28 Şubat 2023 15:37 Suçlamıyorum Martin’i belki de yaşasaydı sanata olan inancını iyice kaybedebilirdi. Kaybettikleri için üzgünüm ama bazen gerçekten bir şeylerin feda edilmesi gerekiyor. Bana göre Martin kendi çizgisinde daima doğruydu. Seçimleri, azimi, feda ettikleri ve nicesi. Doğru olanları yaptı Martin, sadece insanlara yenildi. Bu onun suçu değildi. Martin’in hikayesinde gerçeklik olması beni çok etkiledi. Kitapta ki ana fikir de bence oldukça etkili ve okurlar tarafından ele alınması gereken bir konu. İnsan hep açgözlü bir canlı olmuştur ve bence hep öyle olacak. Bu sadece eşyalar için geçerli değil, şan şöhret gibi ünvanlar konusunda da geçerlidir. Şöhretliysen her şeyi elde edebilirsin. Fakat şöhreti kazanana kadar ya da o şöhreti kaybettikten sonra artık bir hiçsindir. Bu insanların acımasızlığını ortaya koyar. Elde edilen şöhret bir şekilde çalışılarak elde ediliyor genelde ve o şeyi elde etmeye çalışırken ki kişiyi görmezden gelip onun şöhretine saygı göstermek yanlış ve kırıcıdır. Martin Eden her ne kadar istediğini elde edebilse de kaybettiği şey sanatın, aşkın ve sevginin gerçekçiliğidir. Her sanatçı, aşık aynı değildir belki ama Martin’in rastladıkları ne yazık ki onun bu düşünceye kapılmasına sebep oldu. Ona ilham veren şeylerin sahte olduğu düşüncesi. Brissenden’ın haklı olduğunu düşünüyorum. Hatta belki de Jack London’da aynı şeyi yaşadığı için Brissenden karakterinin bu düşüncesini yazmıştır. Aslında onun fikri olabilir. ‘Eserler yaratıcısı öldükten sonra değerlendirilmelidir.’ Çünkü yaratıcısı sadece bir obje olarak görülüyor tıpkı eseri gibi.
Başarıya ulaşmak için verilen mücadelelerin, hayallerin ve umutların ne kadar güçlü olsa da, hedefin de başarılı olsanda uğruna çabaladıklarını kaybedebilirsin.
Gerçekten sanatı sanat gibi kullanan bir yazar kendisi. İyi ki yazmış bu kitabı ve iyi ki var olmuş. Kalın görünmesiyle gözünüzü korkutmasın bu kitap, su gibi akıp gidiyor. Herkesin en az bir kere okuması gerektiğini düşündüğüm kitaplardan birisi. Jack London’un kalemi ve yaşadıkları bir araya gelince bu kadar mükemmel bir şeyin çıkması bence gerçekten okunmaya değer.