2023 62. kitabı
Okunma: 04 Mayıs 2023 22:55
2013 yılında yayımlanan Amerikana adlı eseri Ulusal Kitap Eleştirmenliği Birliği Ödülü’ne layık görülen Nijeryalı yazar Chimamanda Ngozi Adichie yalnızca yazmıyor aynı zamanda ışık olup aydınlatıyor. Göçmenlik, ırk renk ve cinsiyet ayrımcılığı, sınıfsal ve kültürel farklılıklar, önyargı ve ötekileştirme onun kalemi ile sese kavuşuyor. Çığlık atmıyor sözleri, kendinden emin ve özgüvenli bir şekilde açıklıyor. Öyle samimi ki yazdıklarından şüpheye düşmüyor, evet işte bunlar yaşanmıştır diyorsunuz. Nijerya’da diktatörlük rejimi altındaki yaşam iyice zorlaşmıştı. Kitabın ana kahramanı Ifemelu ve ilk aşkı Obinze’nin hayali de Amerika’ya göçmen olarak gidip üniversite eğitimlerini tamamlamaktı. Ifemelu 19 yaşında Amerika’da bir üniversiteye kabul edilir, lakin çeşitli nedenlerle Obinze İngiltere’ye göç etmek durumunda kalır. Amerika’da yaşadığı süre içinde deneyimlediği ırksal konuları, siyahilerin kendi içindeki ayrımları ve buna benzer meseleleri bloguna yazan Ifemelu yaşadığı onca zorluk sonrası nihayet tam düzenini oturtabilecekken kendi ülkesine dönme kararı alır. Peki Lagos bıraktığı gibi midir, ya da o oradan ayrılırken olduğu insan mıdır? Aradan bunca zaman geçmesine rağmen Obinze’ye karşı hisleri yeniden alevlenen Ifemelu kendisine nasıl bir yön çizecek? Benim yazardan okuduğum dördüncü kitaptı ve uzun süre sonra tekrar basılması beni çok mutlu etti.
AmerikanaChimamanda Ngozi Adichie · Doğan Kitap · 2023145 okunma