·128 syf.····Okunma: 12 Mayıs 2023 13:29 Japon yazar Osamu Dazai tarafından yazılan roman. İlk kez 1948 yılında yayımlanmıştır. Osamu Dazai’nin başyapıtı olarak kabul edilir. Japon edebiyatında en çok satan ve okunan romanlardan biridir. Ben bu kitapta Fyodor Dostoyevski kitaplarında olduğu gibi delilik ve dahilik ikilemini, Tezer Özlü'de olduğu gibi çocukluk acılarını ve gitme kaygısını,Sadık Hidayet'te olduğu gibi varoluşsal boşluğun kötü alışkanlıklarla doldurulmaya çalışılmasını ve Charles Bukowski'de olduğu gibi de alabildiğine alkolizmi gördüm. Yani bu kitap bana birkaç yazarın tarzının birleşimi gibi geldi tam olarak.
İnsanlığımı Yitirirken, otobiyografik özellikler taşıyan bir roman ve yazarın kendi hayatından kesitler sunuyor. Osamu Dazai, kitap yayınlandıktan kısa bir süre sonra intihar etmiş. Birçoklarına göre bu kitap onun vasiyeti niteliğinde.
Değişken ruh hallerini neden-sonuç bağlamında ifade eden Dazai, başından geçen bazı şeyleri çocukluğunda babasının kendisine yönelik tutumlarına bağlarken işin sadece bundan kaynaklanmadığını ve yaşam çizgisi boyunca peşini bırakmayan komik ama altında sancılı bir örtünün yattığı huylarının etkisini hissettirmeyi ihmal etmiyor.
Ölmek, çok istediği bir şeydir Dazai’nin ve gerçekten istediğinde bu amacına ulaşır….
“Acı çekenler başkalarının acı çektiğini hissederler.”