sd

@ayojkk
2023 7. kitabı
Okunma: 13 Mayıs 2023 03:30
Elbette bu ülkede yaşayan her bir birey biliyor ki Türkiye Cumhuriyetinin her karış toprağı kanla kazanıldı. Kan dökülen bir şehir, her bir ilçe, kısacası her karış toprağının hikayesinde var olan ismini bilmediğimiz birçok kahraman var. Halide Edip Adıvar, Kurtuluş Savaşı'nda mitinglerde konuşmalar yapıp halkın umudunu yeşertmiş manidar ve o yılları birebir yaşamış bir yazar, bu yüzden de bu romanın bir kurgu olmasından çok belki de isimleri değiştirilmiş gerçek bir hikaye olması mümkün. Çünkü o öyle bir savaş ki her bir saniyesinde yeni kahramanlık hikayesi var olmuştur. Bu yüzden okuduğum ilk kitabının Ateşten Gömlek olması benim için önemliydi. Çünkü ben tarihini gururla anlatacak bir Türk genciyim. Kitabın başında Yakup Kadri'ye yazdığı bir açık bir mektup var. Bu mektupta Y. Kadri'den özür diliyor. Çünkü Ateşten Gömlek kitabını ismini öncelikle Y. Kadri buluyor ve yeni kitabında bu ismi kullanacağını H. Edip'e açıklıyor. Lakin Halide Edip bu isme öyle hayranlık duyuyor ki bu ismin Anadolu'ya yakışan ve kendi başına bir şaheser olduğunu düşündüğü için kendi kitabını bu Ateşten Gömlek ismi ile yayınlıyor. Kitabın içeriğine gelirsek üç ana kahramanımız var. İhsan, Ayşe ve Peyami. Ayşe, İzmir istilasında eşini ve çocuğunu kaybetmiş ama dimdik duran güçlü bir Türk kadınını temsil ediyor. İhsan ve Peyami ise bu kadına vurulmuş, bu kadın için İzmir'i geri almayı kendilerine hedef bilmiş iki erkek. Kitap bir aşk romanı gibi gelse de içinde aslen Kurtuluş Savaşının gerçeklerini açıklıyor. Ve benim için kitabın en güzel yeri sonu oldu. Selim İleri son sözünde kitabın sonu için ''Ateşten Gömlek de bundan böyle Anadolu'daki savaş, yıkım ve zaferlerin sözcüsü olacak, acılar ve kırık sevinçler ortasında ''yarın''ı özleyecektir. O kadar ki, romancı, Peyami'nin anlattığı korkunç gerçekleri insanlık için utanç verici bulur ve ne insanlığın ne Türkiye'nin bir daha böylesi acılardan geçmemesi temennisiyle roman kahramanının bir kabus gördüğünü ileri sürmekten kendini alamaz.'' diyor. Hak da veriyorum. Mehmet Akif'in dediği gibi ''Allah bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın.'' Dipnot: Kitabın dili biraz ağır gelebilir. Sondaki sözlük işinize yarayacaktır. İlk başta kitabı okurken bu yüzden çekinsem de sonrasında sözlük kullana kullana Halide Edip' i daha iyi anladım.
Ateşten GömlekHalide Edib Adıvar · Can Yayınları · 202530,4bin okunma