Puan vermedi·224 syf.····Okunma: 18 Mayıs 2023 17:51 Yayinevinin/yayincinin onsozunden anlaşıldığı kadariyla uzunca bir sure liselerde ders kitabı olarak okutulmus bir kitap. Hangi yillarda okutuldugunu ayrica arastirmadim. İnceleme yazan bazı arkadaşların gözünden kaçmış sanırım bu durum, bu yüzden bazı eleştirilerde bulunmuslardir. Hepimizin malumudur ders kitaplarinin sıkıcılığı.
Merhum Nurettin Topçu, bu eserinde psikolojinin temel kavramlarını (lise seviyesinde) anlatmakta/incelemektedir. Katilmasa da bazi görüşleri nakletmektedir, yer yer de tenkide tabi tutmaktadır.
Peki 1950lerin bir lise ders kitabini niçin okumalı o zaman?
Psikoloji okumanın faydasi, karar veya davranislarimizin altindaki nedenleri bilmemizdir. Sadece kendimizin değil diger insanlarin da. Dolayısıyla daha mantikli ve dogru hareket edebilmek için karar almadan ve harekete gecmeden kararımızı gözden gecirmemize imkan tanir.
Psikolojinin temel kavramlarindan haberdar olmadan da bu analizi yapmamiz oldukca zordur. Nurettin Topçu gibi yetkin birinden okumak bir ayrıcalıktır bence.
Günümüz ders kitaplarinin böyle yetkin kişilere yazdırılması dilegiyle...