2023 11. kitabı
Okunma: 19 Mayıs 2023 00:37
“Umut etmeye ve masalların içinde kaybolmaya ihtiyacımız var. Hayat karşısında başka türlü direnemeyiz.” "Evet ölüm bir ihtimalden çok daha fazlası...Lakin bu ıssızlıkta; eşşiz bilgiler barındıran bir defter ve emsalsiz bir hazineyle helak olmaktansa,bir kaptana yaraşır şekilde; sular üstünde,gökler altında ölmeliyim..." 15. Y.Y da geçen bir yolculuk hikayesi. Aşkdan yollara,yollardan denizlere. Denizlerden ülkelere. Kaan Murat Yanık'ın yine sinematografik bir kitabıyla daha beraberiz. Butimar,Dünyasızlardan sonra farklı bir alem farklı bir hikaye. Kolomb ile beraber yaşanılan bir seyrüsefer hikayesi. Kolomb'un ıssız adalara götürdüğü canice yapılan haçlı seferleri içerisinde, aralarına gizlice karışmış hristiyan görünümlü,bir müslümanın hikayesi. Kaan Murat Yanık, mitlerle bezediği büyülü gerçekçi olayların bir karnaval havası yarattığı romanında, okurunu masmavi okyanuslarda, kakao ve vanilya kokularının yükseldiği yemyeşil ormanlarda, deniz kızlarına,ışıltılı kurbağaların zıpladığı düşlerde ve Doğu ile Batı'nın dikenli sınırlarında dolaşmaya, bu efsunlu serüvene katılmaya davet ediyor. "Döner yine Kenân'a, kaybolan Yûsuf, gam yeme. Hüzünler kulübesi gül bahçesi olur bir gün, gam yeme. İyileşir halin, ey mahzun kalp endişelenme. Geçer bu deliliğin, sakinleşir basın, gam yeme. Dönmese de felek bizim arzumuzca iki gün, Hep böyle kalmaz ya hali devranin gam yeme. Ümitsiz olma sakın ha, bilmezsin gaybın sırrını: Perde ardında olur gizli oyunlar, üzülme. Söküp götürürse de yokluk seli varlık temellerini ey kalp Núh gibi kaptanın var korkma tufandan, gam yeme. Konak tehlike dolu, hedef çok uzak olsa da. Sonu olmayan bir yol yok, gam yeme."
Sular Üstünde Gökler AltındaKaan Murat Yanık · Ketebe Yayınları · 20233,218 okunma