Kitap türü deneme olarak geçse de kitabı okuduğumda 3 farklı türü kapsadığını gördüm: biyografi, gezi edebiyatı ve deneme. Tanpınar bazen kendi hayatından kesitleri bazen gezip gördüğü yerleri bazen de düşüncelerini aktarmıştır.Ayrıca bu kitabı hocası olan Yahya Kemal'e atfetmiştir. Tanpınar batıdan etkilenen bir yazar olduğu için kitapta Batı mitolojisine dair fazlaca kavram vardı.Kitabın içerisinde bu durumun akıcılığını ve anlamamı zorlaştırdığını düşünüyorum.
Kitapta 5 şehir anlatılmaktadır: Ankara, Konya, Erzurum, Bursa ve İstanbul..Her şehir farklı dönemler içinde ele alınmıştır ve her şehrin farklı özelliklerinden bahsedilmiştir.Dolayısıyla her şehir kendi içinde zengin bir içeriğe sahiptir.
Benim için kitapta şehirlerin göze çarpan noktaları Ankara'da medeniyetler üzerine etkisi, Erzurum'da Atatürk ve vatan savunmasındaki önemi, Bursa'da zaman, mimarisi ve saray eğitimleri, İstanbul için ise mezar taşları olmuştur.
Kitabı okurken beni şaşırtan ve düşündüren nokta şu olmuştur:Tanpınar Konya sehrini anlatırken sık sık orta çağ özelliklerinden bahsetmiştir. Peki yazarın dediği gibi İslam medeniyeti batıdaki gibi karanlık bir hikaye yaşamış mıdır?