Puan vermedi·310 syf.····Okunma: 21 Mayıs 2023 11:49 İncir Kuşları ve Meyra .. Bu iki kitabın okumasını henüz bitirdim . 1992-1995 yılları arasında yaşanan Bosna Hersek katliamını konu alan etkileyici iki roman. Sırpların 1. Kosova Savaşı’ndan beri Osmanlıya ve müslümanlara olan kinlerinin dışa vurumunu anlatıyor kitaplar.
İncir Kuşları’nın hemen girişindeki “Bu kitap hayal ürünü bir roman değildir.Tamamen gerçeklere dayanmaktadır “ uyarısı kitabın sizi daha fazla sarmasına ve olayları içselleştirmenize yardımcı oluyor. Tarih derslerinden kulak aşinalığımızın olduğu Bosna soykırımını birde bu iki romanla desteklemenizi tavsiye ederim. Kitapları okurken bir TRT belgeseli olan “Srebrenitsa anneleri kayıplarını arıyor” belgeseli oradaki insanlarla bağınızı artırıp empati yaptıracaktır..
Benim için romanın en etkileyici bölümü ise bölgedeki Bosnalıların güvenliğinden sorumlu olan BM Barış Güçleri komutanı MacKenzei’nin Bosnalı esirlere tecavüz etmesiydi.(Savaş sonrası itiraflarda ve mahkemelerde ispatlanmasına rağmen 1993'te emekli olan ve yargılanmayan Lewis MacKenzie, 2001'de ABD öncülüğünde NATO'nun başlattığı, Kanada'nın da dahil olduğu Afganistan'ın işgalinde yeniden boy gösterdi..)
Bu iki kitap Bosna’yı ziyaret etme isteği uyandıracaktır içinizde.