Biz millet, padişahlara,şahlara,şıhlara değil yanlız Allah'a kul olsun istedik. İşte Aziz cumhuriyetin yegane manası budur. Meleklerin ve cümle alemin kıblesi, Allah halifesi insan asla kula kul olamaz! Bize softalar dinsiz demişler! Hamd olsun, kula kul olanın dininden değiliz! Allah'ın dinindeniz! Her Allah kulu gibi hesabımızı da alemlerin Rabb'ine vereceğiz! 🇹🇷🕊️ #Gazi Mustafa Kemal Atatürk #1922 Saltanatın Kaldırılması #1923 Cumhuriyetin İlanı
··2 alıntı·
3.175 Gösterim
Gizemli okur
Padişahlık.. Saltanat sistemi.. Nasıl söylesem? Eski Türkler'de bir inanç vardır. Hükümdara ülkeyi yönetme yetkisinin Tanrı tarafından verildiğine ve hükümdarın Yaratıcı'nın yeryüzünde temsilcisi olduğuna inanılır. Hatta bu yüzden hükümdar ve ailesinin kanının değerli olduğuna inanılır. Burada bahsettiğim kut inancı.. Hani Osmanlı'da padişahın ülkeyi Tanrı'dan aldığı yetkiyle yönettiğine inanılıyor ya Bu yüzden de halk Kut inancı gereği hükümdara, padişaha tapıp biat ediyor. Burada kula kul olmak demekle kastedilen bu.. Padişah da hükümdar da sen ben gibi, Yaradan' ın bir kulu. Neden onu Tanrılaştırıyoruz? demek istiyor. 🙇🕊️ Açıkçası, olaya ne açıdan yaklaşıyorsunuz, tam bilmiyorum. Ama bildiğim bir şey var. İlelebet Demokrasi diyorum.. 🇹🇷 Tabiki Osmanlı'nın çocukları olduğumuz gerçeğini kabul ederek.. 🙂🕊️