·144 syf.····Okunma: 21 Mayıs 2023 14:23 Talat Parman'ın yazdığı ergenlik ya da merhaba hüzün kitabı psikanaliz kuramı açısından ergenliği ele alan 13 metinden oluşmaktadır. Talat Parman farklı yerlerde yayınladığı makaleleri derleyip bir kitap oluşturmuş ve okuyucuya sunmuştur. Kitap derleme olduğundan dolayı yazılanlar sık sık tekrara düşmüştür. Talat Parman kendi düşüncelerini ve psikanalistlerin ergenlik dönemine yaklaşımını kitapta aktarır. Kitap ergenlik döneminin yaşamın geri kalanını anlamaya ve anlamlandırmaya yardımcı olacak bilgileri okuyucuya sunar. Bir ergenin yaşadığı dünyayı, kendisini, iç dünyasını ve çevresini anlamlandırma sürecini kapsamlı bir şekilde ele alan kitap zengin bir içeriğe sahiptir.
Kitap; ergenlikte kazanılan ve yitirilen özellikleri , bireyin fiziksel özelliklerinin nasıl değiştiğini, bilişsel ve ruhsal olarak nasıl geliştiğini, ergenlikle birlikte gelen cinsel özelliklerin ergen psikolojisine etkisini, bu değişimlerle birlikte ergenin neler yaşadığını, ergenlerle yapılan görüşmelerin hangi yöntemler uygulanarak yapılması gerektiği ve ergenin zorunlu kimlik edinme yolculuğunu konu almıştır .Talat Parman kitabında sade, derin ve akademik bir dil kullanmıştır .Derin ve akademik bir dil kullanmasına rağmen basit bir dil kullanması okuyucuya avantaj sağlar. Ergenliği tanımlarken edebiyata başvurması anlatımı güçlendirmiş ve kitabın akıcılığını arttırmıştır. Kullandığı akademik dil ve terimler dolayısıyla kitabın herkese hitap etmediğini ve anlayabilmek için okuyucunun belli bir bilgi birikimi olması gerektiğini düşünmekteyim. Kitabı hem psikolojide uzmanlaşmak isteyenlere hem de genel olarak ergenliğe dair bilgi edinmek isteyenlere tavsiye ederim.