Puan vermedi·1380 syf.··Beğendi
···Okunma: 22 Mayıs 2023 16:42 İbrahimî dinlerin kitaplarını okumaya ilk Bakara 136. ayeti okuduğumda karar vermiştim. O ayet: “Deyin ki: Biz Allah’a; bize indirilene (Kur’an-ı Kerim’e), İbrahim, İsmail, İshak, Yakub ve torunlarına indirilene, Musa ve İsa’ya verilen ile, bütün peygamberlere Rabblerinden kendilerine verilenlere iman ettik. Onlardan hiçbirini diğerinden ayırt etmeyiz ve biz O’na teslim olmuş kimseleriz.” Bu ayet bana : “Neydi onlara indirilen? Ne kadar farklıydı bizim inancımızdan? Ve o kitaplar ne kadar değiştirilmiş tahrif edilmiş olabilir?” sorularını düşündürmüştü. Bu soruları gidermek için ve “Madem ki yaratıcı tektir o halde yarattığı eserlerin de ortak noktaları tekliğine işaretlerle doludur.” düşüncesi ile bu dinlerin kitapları ve İslam dininin kutsal kitabı Kuran-ı Kerim arasında benzerlikler bulmak için yapttığım 180 günlük bir okuma çalışmasına itti. Çok zekv aldığım bir çalışma olmasının yanında Allah’ın tekliğine olan inancımı sağlamlaştıran bir okuma oldu. Zira gerek Tevrat , gerek İncil gerekse Zebur’da bulduğum benzerlikler zaman içerisinde bazı İbrahimî dinlerin kitaplarına yapılan tahrifatlara rağmen çok fazlaydı. Bu da bana ilahi ana mesajın her dönemde bir ağızdan gönderildiğini, elçisinin ümmi olmasına rağmen Kuran’ın ne kadar isabetli bir kitap olduğunu, ancak ve ancak bir Rab tarafından gönderilebileceğine olan inancımı pekiştirdi.
Bulduğum benzerlikler insan ilişkilerinden Rabbin tekliğine, dünya hayatının geçiciliğinden beslenme adabına kadar çok geniş bir konu alanına yayılmakta. Bu geniş konulu benzerlikler sayfalar tutan bir çalışmayla sonuçlansa da 1000Kitap için yazdığım bu inceleme yazısı için birkaç kısa örnek vereceğim:
Anne/ Baba Hakkı:
Kuran: Biz insana ana-babasına iyi davranmasını emrettik. (Ankebut 8.ayet)
Tevrat: Tanrın Rabbin buyruğu uyarınca annene babana saygı göster. (Yasanın Tekrarı 5/16)
İncil: Ey çocuklar her konuda anne babanızın sözünü dinleyin. Çünkü bu Rabbi hoşnut eder. (Koloseliler 2,3 /20)
Yaratılış:
Kuran: Biz insanı kuru çamurdan şekillenmiş balçıktan yarattık. (Hicr 26)
Tevrat: Rab Adem’i toraktan yarattı ve burnuna yaşam soluğu üfledi. (Yaratılış 2,3-7)
Kuran: Şöyle ki, sizi topraktan yarattık, tekrar toprağa döndüreceğiz, yine ondan sizi bir kere daha çıkaracağız. (Taha Suresi 55. Ayet)
Tevrat: Toprağa dönünceye dek ekmeğini alın teri dökerek kazanacaksın. Çünkü topraksın topraktan yaratıldın ve yine toprağa döneceksin. (Yaratılış 3,4 / 19)
Zebur: Annesinin rahminden çıplak çıkan insan
Dünyaya nasıl geldiyse öyle gider… (Vaiz / 6- 15)
Rabbin Elçilerine Desteği:
Kuran: Rabbin seni bırakmadı ve sana darılmadı. Elbette işin sonu senin için öncesinden daha hayırlı olacak. (Duha 3/4)
Tevrat: Rabbin kendisi sana öncülük edecek, seninle birlikte olacak. Seni terk etmeyecek, seni yüz üstü bırakmayacak. Korkma, yılma. (Yasanın Tekrarı 30/8)
Rabbin Tanıtımı:
Kuran: Güldüren de O’dur, ağlatan da.Öldüren de O’dur, yaşatan da.
Rahime atıldığı zaman nutfeden (embriyo) erkeğiyle dişisiyle iki cinsi yaratan da O’dur.Öteki yaratma da (öldükten sonra diriltme) O’na aittir. Çok veren de O’dur, az veren de. (Necm 43-48)
Tevrat: Rabbin öldürür de diriltir de ölüler diyarına indirir ve çıkartır. O kimini yoksuk kimini varis kılar; kimini alçaltır kimini yükseltir. (1.Samuel 2/6-8)
Hadis: Allah sizin suretlerinize ve mallarınıza bakmaz ancak kalplerinize ve amelllerinize bakar. (Müslim Birr 34)
Tevrat: Rab insanın gördüğü gibi görmez, insan dış görünüşe Rab ise yüreğe bakar. (1.Samuel 16-17/ 7)
Hz.Yusuf’un Kıssası:
Kuran: Bir gün Yusuf babasına demişti ki;” Babacığım ben rüyamda on bir yıldızla güneşi ve ayı gördüm; onları bana secde ederken gördüm.( Yusuf Suresi 4)
Tevrat: Yusuf bir düş daha görüp kardeşlerine anlattı. Dinleyin bir düş daha gördüm dedi. Güneş, ay ve on bir yıldız önümde eğildiler. (Yaratılış 37,9)
Musa ve Kızıldeniz:
Kuran: Bunun üzerine Mûsâ’ya, “Asân ile denize vur!” diye vahyettik. Deniz derhal yarıldı, her parça koca bir dağ gibi oldu. Ötekilerini de oraya getirdik. Mûsâ ve beraberinde bulunanların hepsini kurtardıktan sonra ötekilerini suda boğduk. (Şuara Suresi 63-66)
Tevrat: Musa elini denizin üzerine uzattı. Tanrı bütün gece güçlü rüzgarlarıyla suları geri itti, denizi karaya çevirdi. Sular ikiye bölündü…
Firavunun atları, savaş arabaları, atlıları denize dalınca Rab denizi onların üzerine çevirdi. Ama İsrailliler denizi kuru topraktan yürüyerek geçtiler. ( Mısır’dan Çıkış 14,15 /21-19)
Musa ve Halkı:
Kuran: Musa’nın arkasından kavmi zinet takılarından, böğürebilen bir buzağı heykelini (tanrı) edindiler. (Araf 248)
Kuran: Bunu üzerine Musa öfkelenerek, hayıflanarak kavmine döndü. Şöyle dedi: Ey kavmim Rabbiniz size güzel bir vaadde bulunmamış mıydı? (Taha 86)
Tevrat: Musa orduğaha yaklaşınca, buzağıyı ve oynayan insanları gördü çok öfkelendi. Elindeki taş levhaları fırlatıp dağın eteğinde parçaladı. (Mısır’dan Çıkış 32-19)
Sadaka:
Kuran: Sadakaları açıktan verirseniz, bu güzel bir şeydir. Eğer onu fakirlere gizlice verirseniz, işte bu sizin için daha hayırlıdır...” (Bakara, 271)
İncil: Siz hem Tanrı’ya hem de paraya kulluk edemezsiniz. Siz sadaka verirken sol eliniz sağ elinizin ne yaptığını bilmesin. (İncil, Matta 6–3/ 24)
Allah’ın Yardımı:
Kuran: Yardım ve zafer, ancak kudreti dâimâ üstün gelen, her hükmü ve işi hikmetli ve sağlam olan Allah'tandır. (Âl-i İmrân / 126)
Zebur: Boştur insanın yardımı, Tanrıyla zafer kazanırız.(Mezmurlar 60 / 11-12)
İşçi Hakkı:
Hadis: İşçinin ücretini teri kurumadan önce veriniz. (İbni Mace Rehin 4)
Tevrat: İşçinin alacağını sabaha bırakmayacaksın. (Levililer 19/13)
Siz de din ilmine ilgi duyuyor ve bu tarz bir okuma çalışması yapacaksanız tavsiye kaynak ve okuma sıralamam şöyle ;
Kuran Tefsiri: Ali Küçük - Besairül Kuran
Kuran Meali: Hasan Tahsin Feyizli - Feyzül Furkan