Fransız edebiyatının değerli yazar ve şairlerinden Alfred Louis Charles de Musset, yirmi yaşında yazdığı“La Nuit venitienne”ilk tiyatro eseri ,Venedik Gecesi Odeon Tiyatrosu ‘nda sahnelendiğinde seyirciler tarafından eleştirilere maruz kaldığı için yazarımızda yıllarca eserlerinin sahnelenmesine izin vermemiş.
Oyunlarını oynanmak için değil,kendi keyfi için yazmaya devam eden Musset,
yirmi beş yaşında yaşadığı aşk macerasını kaleme alıp komedi ile lirizmi bir araya getirdiği #şamdancı oyunu ile büyük ilgi görmüş.
Peki,şamdancı nedir?
Türkçede şamdan satıcısı yada Osmanlı sarayında aydınlatma işleriyle görevli kimselere denir.
Fransızcada ise çapkın jargonunda kadınla platonik ilişki kurarak gerçek âşığın kimliğinin gizli kalmasını sağlayan,paravanlık görevini üstlenen kişilere denir.
Biraz daha açıklayım.
19.yüzyılda Fransız kadınlarının her türlü işlerini görmesi için kocaları tarafından görevlendiren genç erkek yardımcılara Şamdancı deniyormuş.
Kadınlarda şamdancılarını kendileri âşık edip istediklerini rahatlıkla yaptırıyorlarmış.
Böylelikle gerçek âşıklarıyla buluştuğunda yakalanma gibi durum söz konusu olunca kocalarına yanımdaki ‘erkek’ şamdancıydı derlermiş.
Oyunumuzda da eşini aldatan bir kadının, yaşadığı yasak âşkı saklaması için kocasından şamdancı ister. Kâtiplerinden birini görevlendiren kocanın, karısına olan şüpheleri gittikçe büyür.Kulağına gelen söylentilerle gerçek âşığı var mı diye araştırmaya başlar.Neler mi yaşadılar okumanız gerekiyor.
Musset,aldat(ıl)ma konusunda,
irinli olan bu durumu kabul etmekte erdem olduğunu,yasak ilişki yaşayanları karşı taraf gözle gördüğünde,ispatlayınca gerekeni zaten yapacağını savunuyor.
Ve en tehlikeli olan eşlerin birbirinden şüphelendiğinde korku veren hayalet gibi ne zaman ne yapacağının belli olmayacağını, güven aşılamak,korku salmakta sizlerin elinde mesajını veriyor.
Oldukça farklı bakış açısından aldatma/aldatılma konulu oyun okumak istiyorsanız şimdiden keyifli okumalar diliyorum.
Sevgiler