·230 syf.····Okunma: 26 Mayıs 2023 19:59 Herkese merhaba!
Periyodik cetveli ilk gördüğünüz de ne hissettiğinizi hatırlıyor musunuz?
Ben, kutuları olan içinde harfler olan eğlenceli bir tablo olarak görmüştüm. Eğlenceli dememin nedeni ortaokul fen bilimleri ders kitabım da periyodik cetveli çok güzel renklerle göstermişti. Çoğu öğrenci genelde sever periyodik cetveli zihinde çok çabuk kodlanır. Ve belirli gruplarda bulunan elementleri kesinlikle bilmemiz gerekirdi özellikle 1A 2A 7A 8A gibi...
Kitapta periyodik cetvelin hikayesini ilk anlatıyor ve onu katları olan bir eve benzetiyor.İlk başta katların oluşma hikayesini okuyorsunuz. Buraya kadar sıkıntı yok fakat bu katlara hangi ev sahiplerini yerleştireceğiz? Herkes kendisine yakın duyduğu kişi ile komşu olmak ister bu yüzden de ev sahipleri bazen huzursuzluk çıkarabiliyorlar.Özellikle de Hidrojeni nereye gittiyse dışlandı sonrasında kendine uygun yeri bulabildi tabi!
Bazı kattaki elementlerin burnu çok havadaydı ve bunların hepsi aynı sırada olmak istedi. Ne bizden bir şey alın ne de bize bir şey verin diyerek diğer komşulardan kendilerini izole ettiler. Bunlar çok soylu oldukları için aynı sırada yani grupta olan elementlere soygazlar dediler.
Periyodik cetvel tamamlandı, artık elementlerin nerede olduklarını biliyorduk.Elementerin nerede olduğunu öğrenmek önemliydi çünkü yerleri, aynı zamanda kimlikleri hakkında bilgi veriyordu. Kimliklerini bildiğimize göre yeni bileşikler sentezlenebilir. Sonrasında bir çok bileşik hakkında bilgi veriyor ve oluşum hikayelerinden bahsediyor.
Kitabı okurken sıklıkla gözümü kapatmak zorunda kalıyordum periyodik cetveli gözümde canlandırmak için. Periyodik cetveli yakından inceledikten sonra kitaba başlamınızı öneririm.
Okuduğunuz için teşekkür ederim, keyifli okumalar dilerim..