Hitler başta, Gestapo her yerde…
2023 11. kitabı
Okunma: 23 Mayıs 2023 23:53
*Spoiler içerir! İkinci Dünya Savaşı’nın eşiğinde Reich’ın önde gelen liderlerinin eşleri kanlı cinayetlerle öldürülür. Gizli saklı ilerleyen bu dava için Gestapo’dan Franz Beewen isimli bir subay görevlendirilir. Beewen davayı tek başına çözemeyeceğini anladığında; öldürülen her kadının uğrak psikiyatristi olan Simon Kraus’dan ve aristokrat bir aileden gelme başka bir psikiyatrist olan Minna von Hassel’den yardım alarak 603 sayfa boyunca katili bulmaya çalışır. Kitapta pek çok ters köşe an bulunmaktadır. Her seferinde akla yatan nedenlerle suçlanan bireylerin aklanması sonucunda olayın bir kısır döngü haline gelmesine ramak kala Grangé her zamanki gibi heyecan dozununu artırarak bizi tek düzelikten kurtarır. Mermer adam olarak adlandırılan katilin, Nazi Almanyası’nda istenmeyen etnik kökenlerden olan çingenelere mensup, ailesinin intikamını almak için Nazilerin içine sızan albino bir kadın olduğunun anlaşılması ise son ters köşedir. Sapkın Nazi düşünce sistemi ile mükemmel bebekler ve mükemmel bir ırk yetiştirme idealleri 2. Dünya Savaşı’nın resmî olarak başlaması ile birlikte enkaz haline gelerek tuzla buz olur. Kitap her ne kadar polisiye gerilim türünde bir kurgu olsa da Nazi Almanyası’ndaki tüm patolojik fikirler ve sapkın davranışlara yönelik birçok eleştiri içermektedir. Özellikle kitapta bu sistemin bir parçası olan Beewen’ın zaman zaman yaptığı iç hesaplaşmalar ve sisteme olan eleştirilerini bize düşünceleri aracılığıyla anlatması Nazi ol ya da olma yaşanan vahşetin evrensel olduğunu göstermektedir.
Mermer AdamJean-Christophe Grangé · Doğan Kitap · 20222,597 okunma