Ağustos 2022
Les Promises

Grange severlerin dikkatine!
·603 syf.·
2024 21. kitabı
Mermer Adam. Bu kitabı çıktığından beri okumak istiyordum ama bir türlü okuyamamıştım. Grange'ın kitaplarının çoğunu okumuş birisi olarak bu kitap beni çok memnun etmedi. Diğer Grange kitapları gibi değildi. 600 sayfanın normalde su gibi akması gerekirdi ama benim için bu kitap pek öyle olmadı. Kitabın konusuna gelecek olursak Nazi Almanya'sında geçiyor. Hitler'e çok yakın olan adamların eşleri öldürülüyor. Vahşice. Katili o sıkı yönetimde dahi bulunamıyor. Almanya 2. Dünya Savaşına girmek üzere. Ülke çorba gibi kaynıyor. Bir psikolog, bir SS Subayı ve bir aristokrat ise katilin peşine düşüyor. Durumu giderek kişiselleştirerek hem de. Durumun ikiyüzlülüğü bana biraz komik geldi açıkçası. Bir tarafta insanlar yok ediliyor ama bizim üçlü katilin peşinde... Çünkü ölen kadınlar Hitler'e yakın. Diğer tarafta insanlar kurşuna diziliyor ama katiller suçsuz, masum insanlar. Bir tarafta Nazi Almanya'sında yaşanan soykırım, diğer tarafta şu an onların Filistinlilere aynı soykırımı yaptığının bilincinde birisi olarak içten içe çıldırıyorum. 80 yıl sonra bile soykırıma uğrayanın bir başka halka soykırım yaptığını bilmek kitabı okurken beni inanılmaz rahatsız etti. Böylesi bir vahşete uğrayanların aynı vahşeti bir başkasına yaşatması nasıl bir ikiyüzlülüktür? Dünya Devletleri'nin hala aynı ikiyüzlülüğü dünyaya yaymaya çalıştığı çok açık. Yahudiler soykırıma uğradı. Bangır bangır bağırılan, yazılan, çizilen bir gerçek. Onlar SOYKIRIMA uğradı. Peki, ya FİLİSTİNLİLER? Onların soykırıma uğraması, bir başkasına aynı şeyi yapma hakkı verir mi? Masum bir halka... O yüzden kitabı okurken kanım dondu. Bu ikiyüzlülük midemi bulandırıyor. İnsanların bu vahşiliği, kana susamışlığı beni cidden tiksindiriyor. Genel olarak ben bu kitabı çok sevemedim. Belki kitabı okuduğum zaman, belki
2023 9. kitabı
Okunma: 24 Şubat 2023 14:53
Her açıdan bayıldım. Sadece bazı yerlerde artık bulalım katili diye çıldırtacaktım. Ama okuduğum ve beklediğim her satıra değdi. Olayların sonunu tahmin etmek imkansız. O zaten en sevdiğim yazar beni yine şaşırtmadı. -SPOILER İÇERİR- Olaylar Nazilerin ülkeye hakim olduğu ve hâlâ savaşın devam ettiği zamanlarda geçer. Simon Kraus, bir psilologtur. İnsanların rüyalarıyla ilgileniyor, ona gelenler rüyalarını anlatır. Ama o sadece kadınların rahatsızlıklarıyla ilgilenmez, onların bilinçaltında geçenleri öğrendikten sonra onları tehdit eder. Çünkü onların anlattıkları ya Nazi korkusudur ve kocaları Nazilere çalışır ya da kocalarından ve çevresinden gizledikleri şeylerdir. Simon da onlardan para alır. Bir gün onun hastalarından olan Margarete Pohl öldürülür, o dönemin zenginlerindendir. Cinayette görevli olan Gestapo subayı Franz Beewen Simon’u sorgulamaya gelir ama Simon ona pek bilgi vermez. Margarete kocasına rüyasında Mermer Adam gördüğünden bahseder, bunu Simon da biliyordur çünkü Margarete ona anlatmıştır ama Simon Franz’a bu durumdan bahsetmek istemez. Ve diğer kadınlar da Simon’a Mermer Adam’ı gördüklerinden bahseder. Simon bu cinayeti kendi de araştırmak ister ve Margarete’nin gittiği Club Wilhelm’e gider, orada Margarete’den uzun zamandır haber alınamadığı herhalde tatilde olduğunu söylerler. Aynı şekilde Susanne ve Leni’den de haber yoktur, tatilde oldukları düşünülür. Ama Simon onların da öldüğünü anlar. Gerçekten de ölmüşlerdir ama Franz bunu herkesten saklıyordur. Ortak kulübe giden birbirini tanıtan üç kadın ölmüştür ve katil onları canice öldürdükten sonra ayakkabılarını da almaktadır. Franz Beewen’in babası da savaş yıllarında gaz ile zehirlenmiştir beyni de hasar görmüş ve artık Minna von Hassel’in psikolog olduğu akıl hastanesinde kalmaktadır. Minna
2026 1. kitabı
Okunma: 18 Ocak 2026 01:12
Grange’ın yine sevimsiz olan ama bir şekilde de sevdiğimiz kahramanı/kahramanları ile olan bir başka insanı rahatsız eden güzel romanı. Grange’ı aslında güçlü yapan unsulardan en başında olanı benim için romanlarındaki kahramanlarının tam olarak iyi olmaması diyebilirim. Grange’ın dünyasında “saf iyi” diye bir şey olduğunu söyleyemem. Romanları siyah-beyaz değil, kirli gri tonlardan oluşur. Romanlarında anlarız ki O’nun temel bakışı: İnsan doğası karanlıktır; iyilik bile çoğu zaman kusurludur. Bunun için de her bir romanında kahramanlarında aşağıdaki durumları net şekilde görürüz. - Kahramanları genel olarak travmalıdır. - Takıntılıdırlar. - Şiddete meyillidirler. - Ahlaki sınırları esneyebilen, belki de hiç olmayan kişilerdir. - Bazı durumlarda empati yoksunudurlar. - Bazen de kitap içindeki suçlulara fazla benzeyen, katilden ayırt edemediğimiz tiplerdir. Bir nevi romanlarında işlediği ana konu, canavarı yakalamak için biraz canavar olmak gerekir mottosuna uygun kişilerdir. Tamamen iyi olan bir insan, gerçek bir kötülüğü anlayamaz çünkü. Bu yüzden de kahramanları şiddete dayanıklıdır. Suçlunun zihnine girebilir ve etik çizgiyi aşabilirler. Yasaları esnetir, kendi yasaları ile ilerleyebilirler ama bu öyle Amerikan filmlerinde ya da kitaplarında olan kural tanımaz dedektif ajan tarzında olan klişe şeklinde de değildir. Empatiden yoksun, sezgiyle hareket eden tiplerdir. Bunun için de Grange düz bir şekilde polisiye roman yazmak yerine psikolojik gerilim ile harmanlanıp şekil verilmiş polisiye-psikolojik gerilim olarak güçlü eserler çıkarmaktadır. Rahatlıkla söyleyebilirim ki Grange karakterlerin neredeyse hepsinde: - Çocukluk travması - Aile kopukluğu - Kimlik krizi - Bastırılmış öfke vardır. Bu yüzden de karakterleri: - “Normal” biri değildir - Sosyal olarak
Alıntı
·603 syf.·
2025 4. kitabı
Yine grange yine grange dünya savaşı eşiğindeki nazi Almanyası’nda cinayet ve gerilim öyküsü tam katil belli dediğiniz anda boşa çıkan tahminler müthiş olay örgüsü ve tahmin edilemez son her nefeste soluğunuzu kesen, her sayfada elinizden bırakamadığınız kitap. Ben tabiki Jean-Christophe Grangé hayranı olarak kitaba bayıldım. Polisiye gerilim sevenler için mutlaka okunması gereken bir baş yapıt. Çayınız kahveniz ve kitaplarınız hiç eksik olmasın
Mermer AdamJean-Christophe Grangé · Doğan Kitap · 20222,602 okunma
Kötülük hiç beklenmedik yerden geldiyse
2026 38. kitabı
Okunma: 27 Mart 2026 00:15
Yıl 1939....2. Dünya Savaşı hemen öncesi Berlin... Nazi Almanyası 'nın gölgesinde üçüncü Reich ileri gelenlerinin genç eşleri vahşice öldürülür. Yazar, Gestapo subayı Beeween, psikiyatrist Simon ve aristokrat psikiyatrist Minna'yı ustaca bir araya getirir ve mükemmel bir ekip yapar onları. İşbirliği içinde katilin peşine düşerler. Gerilim dolu bir macera onları beklemektedir. Grange romanın içinde Nazi Almanyası'ndaki korku ortamını, şiddettin normalleşmesini, savaşın psikolojik etkilerini işlemeyi mükemmel bir şekilde başarmıştır. Yahudi soykırımı, çingenelerin sürülmesi gibi dönemin insanlık dışı durumlarına da yer vermiştir. Elinizden bırakmak istemeyeceğiniz bir macera dolu gerilim. Keyifle okunsun...
2023 19. kitabı
Okunma: 22 Mart 2023 15:37
Gerilim, korku, polisiye ne ararsanız vardı... Mutlaka okumanızı tavsiye ederim... Elinizden düşüremeyeceğiniz, sürükleyici ve bana gerçekten ters köşe yaptıran bir kitaptı... Okuyacaklara şimdiden iyi okumalar dilerim.
Ruhum sancıyor…
·608 syf.·
2022 125. kitabı
Herkese selam. Sonunda yazarımız aramıza dönmeye karar vermiş çok ama çok sevindim. Son üç kitabı açıkçası Siyah Kan’ı yazan insanla sen aynı olamazsın vibe’ı vermişti. Ama bu eserle tekrar Jean Christophe evrenine girebildim. Kitabımız 2. Dünya savaşının patlak vermeye yüz tutmuş Almanya’sında 3 kadının aynı şekilde öldürülmesi sonucu SS komutanı Franz’ın yanına iki psikiyatr uzmanını alarak bu olayları çözmek istemesiyle başlıyor. Mermer adam…Klasikleşmiş Grange kitaplarında olduğu gibi katili tam yakaladık derken başka bir senaryonun içine dalıyoruz. Kitabın uzun olması sizi ürkütmesin bence son 300 sayfa akıp gidiyor. Tabii ki yine sizi şaşırtıcı bir son da bekliyor. İkinci Dünya Savaşı zamanlarındaki Almanya açıkçası beni her zaman çok rahatsız eden bir dönem olmuştur. Okumak ruhumu acıtıyor, insanlara yapılan iğrenç şeyleri her satırda görmek kitabı okurken zorlanmama sebep oldu. Göğsüme bir yumru oturdu derler ya aynen öyle bir etkisi oldu bu kitabın da. Benim gibi eski Grangé’i özlediyseniz kesinlikle okunulası bir kitap olmuş. Herkese keyifli okumalar. Mermer Adam Jean-Christophe Grangé Puanlamam; İlk üç puan emeğe verilmektedir. 4-Çok kötü 5-Kötü 6-Orta 7-İyi gibi gibi 8-İyi 9-Mükemmel 10-Daha ne olsun be!
·608 syf.·
2022 46. kitabı
#okudumbitti #MermerAdam #JeanCristopheGRANGE #DoğanKitap/ 603 sayfa Çeviri : Tankut Gökçe Merhaba arkaşlar, fena mı fena bir kitapla geldim. Korku, gerilim, cinayet. Kan, karanlık, dehşet , vahşet. Grange okuyanlar tüm bunların daha fazlası olduğunu bilirler zaten. Başlarda durağan gitse de bir açılıyor kitap pir açılıyor, altı yüz üç sayfayı dört günde bitirdim. Gece okuyucusuyum ben, sabahlara kadar tırsarak okudum, bir tık sesi geliyor etrafı kolaçan ediyorum Üç kadın arka arkaya cinayete kurban gidiyor Berlin'de, soruşturma başlıyor. Soruşturmayı yürüten Gestapo subayı. Naziler iktidarda, Hitler kasıp kavuruyor ortalığı. Her şey onların eli altında. Derken dördüncü kadın da öldürülüyor. Cinayetler hep aynı yöntemle işleniyor, kadınların içleri deşiliyor Öldürülen kadınlar üst düzey yöneticilerin en güzel kadınları. Hepsi sarışın, mavi gözlü, uzun boylu. Öldürülenlerin ortak bir özelliği var, psikolojik durumlarından dolayı Psikayrist Simon'a gitmekteler. Ünlü ve zenginlerin doktoru. Kısa boyunu sorun yapan, uzunları kıskanan, gelen hatalarıyla yatan bir adam Gestapo Beewen soruşturma sırasında Simon'un adına rastlar, ifadesini alır soruşturmaya dahil eder. Bir şekilde yolları kesişen akıl hastanesi sahibi güzeller güzeli Minna'da ekibe dahil olur. O da Psikayrist. Bir gestapo, iki psikiyatristen oluşan ekip cinayetleri araştırmaya başlarlar. Önlerine çok çeşitli olaylar çıkar, ortalarda gezinen mermer suratlı bir adam öldürülen kadınların rüyalarına girer ve hepsi ölür. Nedir bu rüyaların sırrı, niye hep güzel kadınlar ve bunlar niçin Simon'a gelmişlerdir? Sorular sorular... Nazilerin aryan ırk yaratma isteği ayyuka çıkmıştır, bu uğurda neler neler yapmaktalar, okurken dudaklarım uçuklayacak seviyeye geldim. Midem bulandı, ürktüm, korktum. Kötülüğün sınırı
Mermer AdamJean-Christophe Grangé · Doğan Kitap · 20222,602 okunma
Grange sevsek de bu kitabı orta şeker
2023 40. kitabı
Okunma: 30 Nisan 2023 23:18
Grange kalemini ve polisiye-aksiyon kitaplarını seven bir okur olmama rağmen maalesef yer yer sıkıldım. Yazarı sevenler bilir, kitapta ülke ülke gezilir, coğu sayfası aksiyon doludur ve katil son bölüme kadar bilinmez. Bu kitapta bunların dozu kısmen azdı. Kitap 1939 Berlin'inde geçiyor. Naziler iyice güçlenmiş, Gestapo yatak odalarına kadar sızmış, bireysel ve toplumsal özgürlüklerin olmadığı bir dönem. Sonrasında Polonya işgali ile patlayan 2.Dünya Savaşı, artan Yahudi ve azınlık zulmü kitapta güzel işlenmiş. #Bundan sonrası ufak Spoiler/tatkaçıran içerir# Polisiye kitapta verilen her bilgi spoiler içerir ama kısaca bahsedeyim. 1939 sonlarında bir bir öldürülen yüksek sosyete ve dönemin ileri gelenlerinin eşleri... Ana planda 3 kişi mevcut; tüm ölenlerin ortak noktası olan psikanalist, şantajcı, jigolo, boydan fakir ama yakışıklı bir o kadar dönem adamı Simon, kendini tedavisi mümkün olmayan son dönem ruh ve sinir hastalarına adayan Minna ve olayları çözmesi için Gestapo tarafından görevlendirilen Nazi subayı Baewen.. Kitapla ilgili ilk eleştiri kitap gereksiz uzun, yazar adı gibi mermer kalınlığında bir kitap yazmak istemiş ama çok fazla aksiyon içermeyen sahne mevcut(hele son 50 60 sayfa niye var, süpheli). İkinci eleştiri Almanca isimlendirmeler ve dönemin Nazi uygulamalarına verilen uzunca bölümler. Beğendiğim kısmı klasik Grange tarzında olan katilin öğrenilince ufak bir şok etkisi yaratması. Yine de bir Kızıl Nehirler veya Leyleklerin Uçuşu keyfini vermedi. Grangesever okurlar zevkle okuyabilir ama daha önce yazarla tanışmayan okurlar şimdilik uzak dursunlar. (Başlangıç için yukarıda bahsi geçen 2 kitap daha uygun) Herkese keyifli okumalar.
2023 43. kitabı
Okunma: 18 Temmuz 2023 11:01
Jean Christophe Grange eserlerini severim. Okumadığım "Son Av" ve "Küllerin Günü" kaldı sanırım. Ama son kitabı olan "Mermer Adam" ı geçtiği dönem itibariyle hemen okudum. Zorlayıcı bir okuma oldu. Çünkü pek çok isim ve yer adı mevcut. Bir de uzatmalar ve tasvirler çok sıkıcı geldi. Gelelim konuya; yıl 1939 Berlin, 2. Dünya Savaşı patlamak üzere ve bu ortamda Hitler dünyasının aristokrat kadınları acımasızca katledilmektedir. SS Franz Beewen olayı çözmeye atanmış güvenlik görevlisidir. Psikiyatr Simon Kraus ve Minna Von Hassel'den yardım alarak katili yakalamaya çalışır. Ancak Nazi Almanyası ve katı kuralları işlerini çok zorlaştırmaktadır. Nazilerin gaddarlığı ve kötülüğü, akla gelmeyen işkence teknikleri ve sadece Yahudilere değil, çeşitli etnik gruplara karşı işlenen soykırım döneminde geçmesi açısından kitap oldukça dikkat çekiciydi.

Jean-Christophe GrangéYazar · 22 kitap
Fransız yazar Jean-Christophe Grangé 15 Temmuz 1961’de Paris’te doğdu. Serbest gazeteci olarak çeşitli haber ajansları ve gazeteler için çalıştı. Leyleklerin Uçuşu adlı ilk romanı 1994'te yayımlandı. Bu kitap Fransa'da 450.000 adet sattı ve sekiz bölümlük bir TV dizisi haline getirildi. Yazarın ikinci eseri Türkiye baskısını Şubat 2001'de yapan ve 20 dile çevrilen Kızıl Nehirler'di. Roman beyazperdeye taşındığında yönetmen koltuğunda Mathieu Kassovitz, başrollerde ise Jean Reno ve Vincent Cassel yer aldı. Grangé'ın üçüncü romanı Taş Meclisi, Eylül 2000'de piyasaya çıktı ve Fransa'da kısa sürede 150.000 adet sattı. Türkiye'de Ağustos 2001'de yayımlandı. 2006 yılında Stéphane Cabel ve Guillaume Nicloux tarafından senaryolaştırılan kitap, Guillaume Nicloux yönetiminde sinemaya uyarlandı. Filmin oyuncu kadrosunda Monica Bellucci, Catherine Deneuve, Moritz Bleibtreu, Sami Bouajila, Elsa Zylberstein, Nicolas Thau, Tubtchine Bayaertu, Laurent Grévillgibi güçlü isimler yer aldı. 2001 yılında vizyonda yer bulan Vidocq filminin senaryosunu Pitof ile birlikte yazdı. 2003 yılında Kurtlar İmparatorluğu'nu yayımladı. Eser 2005 yılında Chris Nohan'ın yönetmenliğinde beyazperdeye aktarıldı. Kurtlar İmparatorluğu'nda Jean Reno'nun yanı sıra Emre Kınay da yer aldı. Kitabın Türkiye baskısı Temmuz 2003'te yapıldı. Grangé'ın bir yıl gibi kısa bir sürede kaleme aldığı Siyah Kan ise Mayıs 2005'te yaptığı ilk baskısı ile raflardaki yerini aldı. Yazarın 2007 yılında yayımlanan eseri Şeytan Yemini Türkiye'de ilk baskısını Ağustos 2007'de yaptı. Sonraki kitabı Koloni, Ağustos 2009'da Türkiye'de satışa çıktı. Bir sonraki kitabı Ölü Ruhlar Ormanı, 2010 yılında Türk okuyucularıyla buluştu. Yazarın 2011 yılında çıkan ve Türkiye'de de 2012 yazında satışa çıkmış olan romanı Le Passager (Sisle Gelen Yolcu) isimli eseridir. Bunların yanı sıra yazarın Kaiken, Lontano, Ölüler Diyarı, Son Av, Kongo'ya Ağıt gibi romanları ve Zener'in Laneti isimli bir çizgi roman çalışması da bulunmaktadır.